Op ruimtereis, hoe doe ik dat?

Het ruimtevliegtuig van Virgin. Beeld http://www.virgingalactic.com/
Het ruimtevliegtuig van Virgin.Beeld http://www.virgingalactic.com/

Ruimte; de laatste grens. Moedig gaan waar geen mens ooit is geweest. Science-fictionliefhebbers zullen hierin het begin van een nieuwe aflevering van de serie Startrek herkennen. Maar binnenkort kan iedereen gaan waar maar weinig mensen zijn geweest, want het maken van een ruimtereis wordt net zoiets als een weekendje Barcelona. Of eigenlijk meer als een weekendje in een super-de-luxe-resort op de Malediven, want voorlopig is het alleen haalbaar voor 'the happy few'.

Bij een handjevol aanbieders kan het al: een ruimtereis boeken. 'Een ervaring die uw leven zal veranderen', koppen de sites. Maar let op, u wordt gefopt. Het is nog altijd niet mogelijk om nu al als toerist een ruimtereis te maken. Bij ruimtevaartmaatschappij XCOR Space Expedition vliegt u voor het einde van 2015 helemaal nergens naar toe, en voor de echte ruimte-ervaring zult u zeker geduld moeten oefenen tot 2016. Bij Virgin Galactic van sir Richard Branson, bekend van de failliete 'Virgin' platenzaken en de luchtvaartmaatschappij, heeft u helemaal geen idee wanneer u werkelijk zult opstijgen.

De voordelen van inschrijven
Toch is het bij beide bedrijven wel al mogelijk om in te schrijven en een plekje te reserveren. Uiteraard wel tegen betaling van het volledige bedrag. Bij XCOR is dat een slordige 100.000 dollar (ongeveer 77.500 euro), bij Virgin 250.000 (ongeveer 194.000 euro). Maar dan heb je ook wat. Bij Virgin treed je toe tot de exclusieve club van 'aanstaande astronauten'.

Privileges die hiermee gepaard gaan zijn lezingen op de verschillende buitenhuizen van Branson en je wordt natuurlijk persoonlijk op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Besluit je toch te boeken bij XCOR dan krijg je weinig community-gevoel, maar wel de zekerheid dat je tenminste in 2016 de aarde zult verlaten.

De ruimtereis van XCOR Beeld http://www.spacexc.com/
De ruimtereis van XCORBeeld http://www.spacexc.com/

En hoe gaat het dan in zijn werk?
De vliegbasis van Virgin wordt gebouwd op een privé-eiland van Branson. Vanaf daar zal het vliegtuig SpaceshipTwo opstijgen dat ruimte biedt aan twee piloten en zes passagiers. Het vliegtuig bestaat uit twee componenten. Een moederschip brengt het werkelijke ruimteschip tot boven de 15 kilometer. Een veilige hoogte, want gewone vliegtuigen vliegen doorgaans rond de tien kilometer. Daar wordt het ruimtevliegtuig losgekoppeld en zal het op eigen straalmotoren doorvliegen naar de ruimte, die begint op 100 kilometer hoogte.

Met drie keer de snelheid van het geluid (4023 km/u) schiet je door de dampkring naar een maximale hoogte van 111 kilometer. De amateur-astronaut kan dan ongeveer tien minuten rondzweven voor de terugreis wordt aangevangen. En die is een stuk minder aangenaam, want de druk op het menselijk lichaam (G-kracht) is flink.

'Bob Geldof has left the planet'
Ruimtereisorganisatie XCOR heeft het anders bedacht en lijkt een verder te zijn met de ontwikkeling. De twee vertrekbases in de Mohave woestijn en Curacao zijn praktisch klaar en de eerste vluchten worden al gemaakt, zelfs Bob Geldof heeft het al geprobeerd. Het ruimteschip Lynx Mark 2 is een soort mini-spaceshuttle voor twee personen. 'Je bent niet alleen astronaut, maar zelfs co-piloot', adverteert de site.

Het vliegtuig kan geheel zelfstandig opstijgen en schiet met Mach 3 (3675 km/u) binnen een kwartier naar een maximale hoogte van 103 kilometer. Het verblijf buiten de dampkring is bij XCOR met ongeveer zes minuten iets korter, waarna je in een glijvlucht 'terugvalt' naar de aarde. Het eerste gedeelte van de terugreis is ook hier behoorlijk pittig; de druk op het lichaam kan oplopen tot 4G (vier keer je eigen gewicht), maar dat is 'maar' 25 seconden. De totale terugreis duurt ongeveer veertig minuten en trek voor de totale ervaring ongeveer een uurtje uit.

Al jaren wordt er over gespeculeerd, maar nu lijkt het eindelijk te gaan lukken met ruimtetoerisme. De marketingcampagines zijn gestart. Vorige week won golfer Andy Sullivan op het KLM open een ruimtereis en ook beroemdheden als top DJ Armin van Buren worden gestrikt om een gratis reisje te maken bij wijze van PR.

Hoewel ruimtetoerisme voorlopig niet voor de gewone mens is weggelegd, is het voor extreem rijken die lijden aan snelle verveling een uitkomst. Zoiets als het huren van een waterscooter: je bent een uurtje onder de pannen en het geeft een lekkere adrenalinekick.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden