Op reis naar de rafelige randen van Nederland

Lunchen te midden van schreeuwende kinderen, cocktails op de parkeerplaats, dineren in een snellekweekreactor. Het kan allemaal met het alternatieve reisbureau P-reizen, dat onlangs werd opgericht door vier Arnhemse kunstenaars. Hans Jungerius, Jurriaan van Diggele, Rob Groot Zevert en Melle Smets willen de reiziger de plekken in Nederland tonen 'waar andere touroperators liever over zwijgen'.

De vier jonge honden behoren tot de Arnhemse Stichting G.A.N.G, dat onderzoek doet naar de wijze waarop beeldende kunst kan reageren op het veranderende aanzien van Nederland. Woordvoerder Jungerius: ,,Een gang is een plek waar je nooit echt verblijft, net zoals een snelweg. Wij maken plekken tot middelpunt die normaal een black hole zijn, een gat in de stad.'' P-reizen constateert dat er een nieuw soort Nederland is ontstaan, met vrijwel dezelfde stadscentra en geografische plekken die inwisselbaar zijn.

Een goed voorbeeld van een gat in de stad is Kids Playground in Duiven, dat duidelijk op Amerikaanse leest is geschoeid. Dit 3000 m2 omvattende speelparadijs voor 0- tot 12-jarigen is gevestigd in een voormalig Ikea-gebouw. Een kakofonie van geluiden overweldigt de bezoeker. Het massale karakter beangstigt kunstenaar Melle Smets; ,,Het heeft iets hopeloos: er is een overdaad aan geluid en slechte verlichting. Het is een makkelijke manier van geld verdienen. Kinderen worden hier als het ware opgeleid tot potentiële Ikea-consumenten.'' P-reizen bezoekt Kids Playground echter specifiek voor zijn koffie met appeltaart.

Heel anders is 'de nieuwe natuur', waar landbouwgebied steeds vaker een thuis biedt aan 'dagjesmensen op zoek naar een authentieke natuurervaring'. Tijdens deze tocht langs 'de rafelige randen van de parallelle wereld' fungeert gastheer Jungerius als een moderne rattenvanger van Hamelen die zijn volgelingen verleidt met panfluitmuziek. De voettocht leidt langs een vredige dijk met schaapjes naar een ongebruikelijke 'lounge' onder de A12. Terwijl de auto's boven hun hoofden voortdenderen kunnen de P-toeristen zich laven aan jus d'orange met spa. Een fragment uit de cultfilm 'Taxi Driver' schalt de miniluidsprekers.

Camping De Mars toont de praktijk van 'het wilde wonen'. Hier spijkeren campinggasten al dertig jaar ongecontroleerd aan hun stulpjes. Dat leverde een geheel eigen inzicht in ruimtelijke ordening en architectuur op. Zo is er een Texaanse ranch met barbecue en kinderboerderij inclusief struisvogel en huislama. Het toppunt van recreatie is echter bungalowpark Riverparc, waar de bewoners van 350 recreatiewoningen 365 dagen per jaar recreëren. Van permanente bewoning is echter absoluut geen sprake, benadrukt de makelaar met klem.

Op de Duitse snelweg tovert de P-reisploeg een rastplatz om tot cocktailbar met rode loper. Klap op de vuurpijl is het bezoek aan de voormalige snellekweekreactor Kalkar, tegenwoordig beter bekend als Kernwasser Wunderland. Deze 'immense vierkante doos' werd in 1995 epgekocht door oudijzerhandelaar Hennie van der Most en getransformeerd tot pretpark. In de labyrintische kelder bevindt zich een Kneipestrasse met westernbar en surreële glow in the dark-bowlingbaan. Van der Most is het lichtend voorbeeld van de P-reisleiders; hij slaagde erin de reactor een bestemming te geven waar niemand ooit van had durven dromen. De ultieme parallelle ervaring.

P-reizen stelt reizen samen rond drie thema's: nieuwe natuur, stedelijk landschap en mobiliteit. Toeristische dagtochten, meerdaagse expedities, seminars en bedrijfstrainingen behoren tot de mogelijkheden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden