'Op regeringsniveau is doping kennelijk ondergeschikte zaak'

ZWALM - De gedrogeerde misbruikt de negatieve controle als masker van onschuld; de schone sporter is bij uitnemende prestaties automatisch verdacht. En de sukkel die betrapt wordt, hetzij door controleurs, hetzij door de douane, doet gewoon net alsof hij gek is. En krijgt vaak het gelijk nog aan zijn zijde ook.

Het is de wereld op zijn kop, zo beaamt de Belgische dopingexpert professor Michiel Debackere. Hij ziet de recente schandalen rond de wielerploegen Festina en TVM als “de laatste gelegenheid om de wielersport en de Tour de France te redden. En als men niet ernstig ingrijpt en als men die beuzelarij, dat gezever zou ik moeten zeggen, van atleten en advocaten allemaal au serieux neemt, dan is men weer gezien. Men moet het mes nu tot op het bot doordrijven.”

Of dat daadwerkelijk gebeurt, Debackere heeft zijn twijfels. Als notoir bestrijder van het dopingkwaad weet hij als geen ander hoe sterk het verzet kan zijn. “Er zal zeker tegenkanting zijn. En de grootste tegenkanting komt uit het publiek. Jan Publiek gelooft het niet en slikt het niet. Wie zijn de slechten? Degenen die betrapt hebben en degenen die achter de wetgeving staan. En de goeden zijn zij die betrapt worden, dat zijn de sukkelaars met wie men medelijden moet hebben. We leven een beetje in de tijd van de Romeinen. Heeft het publiek spelen, heeft het publiek een circus als de Tour de France, het vergaapt zich erop, het is tevreden omdat het een soort van verzet heeft. En al de rest is uit den boze. Dàt is de grote zaak. En natuurlijk het geld en de publiciteit. Zelfs dit soort schandalen is reclame.”

Debackere was de eerste voorzitter van de Vlaamse anti-dopingcommissie. Door zijn standpunten en bestrijdingsmethoden kwam hij zwaar in botsing met de voorzitter van de Belgische Wielrenners Bond (BWB), De Vuist. De BWB weigerde onder De Vuist op zeker moment zelfs dopingcontroles bij het laboratorium van Debackere te laten verrichten en ging naar wijlen Manfred Donicke in Keulen. “De Vuist wist de toenmalige Vlaamse minister van Welzijnszorg en Gezondheidszorg Weckx ervan te overtuigen dat ik geen tweede termijn moest worden aangesteld. Mij werd op het ministerie verzocht me daartegen niet te verzetten of er ruchtbaarheid aan te geven. Wel wilde men dat ik met mijn kennis en ervaring als lid zou aanblijven.”

Na een tussenpaus werd Renno Roelandt als preses aangesteld. Afgelopen weekeinde dichtte Roelandt zijn land een centrale rol toe in een netwerk dat wielrenners voorziet van verboden middelen. Roelandt sprak zelfs over een zwarte lijst met dealers en artsen die in de carrousel meedraaiden. “We hadden graag ingegrepen, maar we werden door de Vlaamse regering teruggefloten en de anti-dopingcommissie werd opgedoekt”, aldus Roeland in een interview met het Belgische dagblad Het Volk.”

“Er waren heel wat mensen op de hoogte”, beaamt Debackere. “Binnen de anti-dopingcommissie werd daarover veel gepraat maar we hadden zelf geen enkele mogelijkheid om in te grijpen. Wel hebben we een paar keer een wenk gegeven aan de inspectiediensten, maar blijkbaar hebben de inspecteurs van Volksgezondheid (waaronder het anti-dopingbeleid valt - red) ofwel geen tijd gehad, ofwel geen interesse gehad om zich ermee bezig te houden. En het is dus nu gebleken dat de politie en douane veel efficiënter werken dan de verantwoordelijken voor de dopingcontroles.”

“Ik durf uw woorden 'afgedekt op regeringsniveau' niet aan. Ze hebben daar zoveel rond hun oren en blijkbaar is doping een van de ondergeschikte zaken. Slechts na zo'n kwestie als in de Tour de France gaat men daar in bijten. Maar tot nog toe heb ik in onze pers geen enkele reactie gelezen van de politiekers, ook niet van de mensen die het beleid voeren in de gezondheidszorg.”

“Of België een centrale rol speelt in de verspreiding van dope? Ik beschik niet over dezelfde informatie als Roelandt. Maar België is natuurlijk een draaischijf, in die zin dat alle passages tussen Nederland en Frankrijk en Duitsland en Frankrijk door België gaan. Het kan best zijn dat hier heel wat wordt verscheept.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden