Op PSV staat dit seizoen geen maat

PSV-Willem II 6-1, PSV-Sparta 7-0, PSV-Den Bosch 7-0, PSV-Ajax 4-0, PSV-De Graafschap 6-0: dit seizoen wonnen de Eindhovenaren voor eigen publiek reeds vijf keer met vier of meer doelpunten verschil. Afgelopen zaterdag werd parel nummer zes aan de reeks toegevoegd. AZ kreeg met 5-1 klop.

Eric Hornstra

Op PSV staat dit seizoen geen maat. Ook in uitduels waren er al twee monsterscores, waarvan die tegen Vitesse (1-6) het meest aansprekend was. Voor de strijd om de landstitel is die suprematie van één club funest. Niemand vraagt zich nog af of PSV kampioen wordt; de kwestie is uitsluitend wanneer. Het elftal van Gerets zou een feest voor eigen publiek prettig vinden, maar een ontknoping in Enschede tegen nummer twee FC Twente (op 21 april) zou het resultaat nog meer cachet geven.

De thuiswedstrijd tegen AZ was een fluitje van een cent. Althans zo leek het. Na een half uur spelen leunden de 29000 toeschouwers al lui achterover. AZ-verdediger Lindenbergh had even daarvoor zijn doelman Moens verrast met een foutieve terugspeelbal en zo de stand op 3-0 gebracht.

Het duel zat daarmee potdicht en dat was sneu voor de gasten. Tot aan de twintigste minuut hadden ze nog geen enkele kans weggegeven. Een knappe prestatie voor een elftal dat voor de helft uit B-spelers bestond. Gerard van der Lem miste in de basisopstelling zijn hele voorhoede (Boussatta, Bosman, Huiberts) plus de dragende spelers Van Galen en Buskermolen. Toch durfde hij het aan over het hele veld één-op-één te spelen.

Die gok pakte aardig uit, al was het spoedig duidelijk dat Lindenbergh tegen Nilis een zware avond tegemoet ging. Het was ook de Belg die het verschil zou maken. Bruggink kon de score openen met eenvoudige rebound, nadat Nilis de paal had getroffen. Binnen twee minuten was het weer raak: Nilis trapte half mis, maar Stinga corrigeerde.

Na de blunder van Lindenbergh (3-0) was het Waterreus die AZ onbedoeld terug in de race bracht. De doelman heeft een aardige staat van dienst waar het om rode kaarten gaat. In de Champions League maakte hij twee jaargangen terug hands tegen Barcelona en vorig jaar haalde hij het einde niet in competitieduels met Ajax en Feyenoord. In al die confrontaties was er het excuus van de grote tegenstander. Zaterdag sloeg de actie van Waterreus echter nergens op. Hernandez was doorgebroken en kreeg een domme duw. Met de ruime voorsprong die PSV had, was het zinvoller geweest de 3-1 te riskeren.

Het rood voor Waterreus kostte Stinga de kop. Hij moest plaats maken voor Lodewijks en mag zich zorgen maken over volgend jaar. Het boze commentaar van Gerets beloofde tenminste weinig goeds voor de rechtermiddenvelder. Na het zomerreces is Adil Ramzi de voornaamste kandidaat voor die plek. Gerets: ,,Met de wetenschap dat Ramzi komt, mag je op zijn minst fanatisme tonen.''

AZ had na de rust weer perspectief. Er was het numerike overwicht en er was de 3-1 stand, gescoord door Ricksen, die in de lucht sterker was gebleken dan de nog niet warm gedraaide Lodewijks. De sigaren smaakten Van der Lem dan ook best. De half fitte Van Galen en Boussatta liepen warm en de trainer had zijn speler verzocht om meer agressie. Die kreeg hij ook te zien, maar wel in een vorm die hij verafschuwt. Helaas was scheidsrechter Wout Schaap in hoge mate verantwoordelijk voor de chaotische ontwikkelingen in de tweede helft.

De gele kaarten voor El Hadrioui en Van Bommel bewezen dat beide elftallen bereid waren ver te gaan. Vervelender waren de opgefokte reacties na lichte overtredingen. Vooral Hernandez en Bruggink zorgden met wilde gebaren voor een explosieve sfeer. Een arbiter met gezag trekt in zulke gevalen extra aan de touwtjes. Even de speler op het matje roepen, de vermanende vinger, de waarschuwende tekst en de schouderklop. Meer is er in de praktijk meestal niet nodig. Schaap had dat overwicht al lang niet meer.

De bom barstte na een overtreding van Wijker op Bouma. Van Bommel en Bruggink smeekten om een kaart, AZ-speler Lee vond dat op zijn beurt niet leuk en werd handtastelijk. Rood voor Lee, het was de eenvoudigste weg voor Schaap die in de melée onmogelijk kon zien wie wie sloeg. De man die pas na een serie herexamens slaagde voor zij spelregelkennis vond het zelfs niet nodig zijn assistent te raadplegen. Die had hem desgevraagd best enige medeschuldigen kunnen aanwijzen.

Over de klap van Lee wond trainer Van der Lem zich behoorlijk op: ,,Dit is, na Heerenveen uit, nu al de tweede keer voor hem. Dat vind ik onvergeeflijk, hij dupeert het hele elftal.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden