Op Philippe Gilbert staat geen maat

Waalse krachtpatser probeert in Luik-Bastenaken-Luik een uniek vierluik te voltooien

EDO STURM

Wat Philippe Gilbert deze weken etaleert in de klassiekers grenst aan het ondenkbare. De overmacht van de Belg in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Waalse Pijl was almachtig. De trilogie van Gilbert kan zondag met winst in Luik-Bastenaken-Luik in een ongeëvenaard vierluik eindigen. Hij zou daarmee de eerste renner zijn die deze vier geaccidenteerde koersen in één seizoen weet te winnen. De Italiaan Davide Rebellin kwam in 2004 heel dichtbij. Alleen de Brabantse Pijl ontbreekt op zijn erelijst van dat jaar.

De Nederlander die in de Ardense klassiekers steevast voorin mee streed om de prijzen, Michael Boogerd, stak zijn ontzag voor de Waal niet onder stoelen of banken. Zelfs in zijn jaren als coureur waren concurrenten als Bartoli en Bettini niet zo indrukwekkend als Gilbert nu. Een heerser, noemt Boogerd in zijn column deze week in De Telegraaf de 28-jarige krachtpatser uit Remouchamps. "Hij degradeerde niet alleen alle concurrenten, hij zette ze ook voor paal", luidde de beschouwing van de voormalig wielrenner die zich tegenwoordig voor een tv-programma op het ijs begeeft.

'Phil' voor volgelingen, won dit prille jaar ook nog even een etappe in de Ronde van de Algarve, een rit in de Tirreno-Adriatico en steeg boven iedereen uit in de Italiaanse nieuwkomer op de wielerkalender, de Strade Bianche. Stuk voor stuk koersen die het laag- en middelgebergte aandoen. Als de klimmen op brute kracht genomen kunnen worden is Gilbert nauwelijks te kloppen. Het moet daarom vreemd lopen wil de man die als jongetje opgroeide aan de voet van de bijna heilige helling Le Redoute zondag de winst in Luik-Bastenaken-Luik mislopen.

De band die de stugge Waal heeft met de oudste van alle voorjaarklassiekers is bijzonder intens. La Doyenne passeert op hooguit een meter zijn ouderlijk huis in Remouchamps. Als kind zag hij de renners voorbij vliegen om verderop in de nauwe straten hopelijk aan het gewring te ontkomen. Wie als pakweg vijftigste aan de gevreesde klim begint mag een jaar langer dromen van de zege in LBL.

Het jongetje Gilbert trainde er ontelbare keren. In weer en wind vertelde zijn oude broer aan een Vlaamse krant. Hij, Gilbert, ging eens trainen in de besneeuwde Ardennen: "Andere junioren zouden verkleumd van hun fiets zijn gestapt, maar Phillippe bleef maar doorrijden. Het leek alsof het slechte weer hem nog meer motiveerde."

De Belg heeft tegenwoordig de zware Ardense winters ingeruild voor de azuurblauwe kust van Monaco. Wat bleef is het geharde, soms norse karakter, zo eigen voor het eigengereide volk ten zuiden van Maastricht. De renner die ruim twee jaar terug door Omega Pharma Lotto werd overgenomen van Française des Jeux, woont in het stadstaatje om belastingtechnische redenen. Tijdelijk, zegt hij er altijd bij. Met Wallonië zou hij nimmer breken.

De Franstaligen in België hebben lang moeten toezien hoe het wielrennen in hun land werd gedomineerd door Vlamingen. Na het tijdperk Claude Criquielion bleek de Waalse grond nog weinig vruchtbaar voor wielertalent. Hoezeer Wallonië heeft gesmacht naar een eigen renner bleek woensdag in een bijna tropisch Hoei aan de Maas. De duizenden Waalse wielerfans, en dat is wel eens anders geweest in de finale van de Waalse Pijl, schreeuwden hun kelen schor toen Gilbert als eerste bovenkwam op de Muur van Hoei. De Waalse haan verdrong er de Vlaamse leeuw, een ongekend schouwspel in een land waar de wielergekte tot voor kort uitsluitend een Nederlandstalige aangelegenheid was.

In de anders zo sfeerloze straten van de Luikse buitenwijk Ans zal de jubelstemming zondag niet anders zijn. Vraag is wie Gilbert eigenlijk nog van de eerste Waalse zege sinds 1999 gaat afhouden toen de ondoorgrondelijke en inmiddels overleden Frank Vandenbroucke er won. Gilberts tegenspelers lijken zich bij voorbaat al neer te hebben gelegd bij zijn suprematie. Als Gesink tweede wordt is dat ook mooi, bekende Raboploegleider Frans Maassen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden