Op papier heeft Roddick streepje voor op Ferrero

AMSTERDAM - Hij won geen Grand Slam-titel, zijn aanval op de nummer 1-positie mislukte, maar in de Davis Cup was de Amerikaanse tennisser Andy Roddick dit jaar onverslaanbaar. Komend weekeinde moet de mondiale nummer twee de Verenigde Staten helpen aan de eerste zege in het landentoernooi sinds 1995. In Sevilla is Spanje de tegenstander.

sportredactie

Alles wat Roddick dit jaar aanraakte in de arena's van de Davis Cup veranderde in goud. In zijn zes partijen tegen Oostenrijk, Zweden en Wit-Rusland verloor de pas 22-jarige tennisser uit Boca Raton geen set. Alleen Björkman dwong Roddick tot een tiebreak en dat kwam de Zweed in de derde set duur te staan: 6-0.

Tegen Oostenrijk vestigde Roddick tevens een record met zijn machtige en door velen gevreesde wapen, de service. Met 241,4 kilometer per uur sloeg hij de bal vanuit stand langs zijn verbouwereerde opponent Koubek.

Wat zijn die imponerende wapenfeiten waard in de finale tegen Spanje, vrijdag, zaterdag en zondag in het olympisch stadion van Sevilla? Feit is dat Roddick nog nooit een partij verloor van de vier Spaanse Davis Cup-spelers Moya, Ferrero, Nadal en Robredo. Op papier heeft hij dus een streepje voor, maar hoe verhouden zich de krachtsverschillen straks op gravel?

Op die trage rode ondergrond hebben de Spanjaarden een indrukwekkende serie opgebouwd. Spanje is al elf thuisduels op rij, uiteraard allemaal afgewerkt op gravel, ongeslagen. Na de moeizame zege in Tsjechië - zonder Moya en Ferrero - vertrokken dit jaar Nederland en Frankrijk met lege handen uit Spanje. Brazilië, onder aanvoering van Kuerten, was in 1999 het laatste land dat zegevierde op Spaans gravel.

Van de acht tennissers die komend weekeinde in actie komen - Roddick wordt vergezeld door Fish en de tweeling Bob en Mike Bryan - is Juan Carlos Ferrero (24) de enige speler die weet hoe het is om de Davis Cup te winnen. In 2000 kreeg hij de status van 'landsheld' aangemeten toen hij in Barcelona met twee heroïsche overwinningen, op Rafter en Hewitt, een belangrijk aandeel had in de Spaanse winst op Australië.

Maar Ferrero weet ook hoe het is om de Davis Cup niet te winnen. Vorig jaar ging hij in de finale in Melbourne na twee spannen-de vijfsetters onderuit tegen Philippoussis en Hewitt. Voor de eindstrijd tegen de Verenigde Staten is El Mosquito het grote vraagteken. Geplaagd door ziektes en blessures kende Ferrero een zeer matig 2004. Midden oktober trok hij zich uit het circuit terug om zich te concentreren op de Davis Cup-finale.

De nummer 31 van de wereld speelde dit jaar vier vijfsetters, waaronder die in april tegen Martin Verkerk in de Davis Cup-strijd op Mallorca. In de plaatselijke stierenvechtersarena maakte Ferrero, fanatiek gesteund door de Spaanse fans, een achterstand van 2-1 in sets goed. Aan die support zal het vrijdag, zaterdag en zondag zeker niet liggen. Het deels overkapte stadion in Sevilla biedt plaats aan 26 600 toeschouwers.

Het thuisvoordeel is voor Ferrero een niet onbelangrijke steun. Tevens wordt hij gesterkt door de wetenschap dat hij in één weekeinde een heel seizoen kan goedmaken. Maar in mindere mate geldt dat ook voor Roddick, zijn tegenstander op de openingsdag van de finale. De tegenvallers in de vier Grand Slams - alleen op Wimbledon kwam hij verder dan de kwartfinale - kan hij met de Davis Cup naar de achterkamer van zijn geheugen verbannen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden