Op papier belooft Vierdaagse dit jaar een thriller te worden

Pocket voor deelnemers en publiek Nijmeegse wandelmars

INTERVIEW | JOOST VAN VELZEN

'Het was middernacht, klokslag twaalf uur, de kop van de Sint Stevenstoren spatte uiteen.'

Dit lijkt veel erger dan een paar blaren, maar dat is het niet. Want dit is de eerste zin uit de pocket 'Dood van een marsleider', een '4-daagse thriller' rondom hoofdpersoon Rogier Hoofs. Het verhaal speelt zich af in Nijmegen, waar dinsdag de 95ste Vierdaagse begint. In een oplage van 3.000 stuks biedt het boekje wandelaars en toeschouwers de kans om te ontspannen. Lezen voor lopers, dus.

'Dood van een marsleider' is de vierde spannende pocket die de Nijmeegse uitgeverij Logikos rondom het wandelevenement laat verschijnen. En alle vier zijn ze geschreven door taaltrainer en journalist Rudy Dek.

Waar moet een geslaagde 4-daagse thriller aan voldoen?
"Ik hang het verhaal wel altijd op aan een aktueel, maatschappelijk thema. De eerste ging bijvoorbeeld over gehandicapten, omdat die aanvankelijk niet mochten meedoen. De tweede thriller heb ik geschreven rondom het thema geldzucht, in verband met de kredietcrisis en de vorige ging over identiteit. Dat thema speelde toen erg. De laatste handelt onder meer over politici, die ondanks hun mooie beloftes, uiteindelijk toch doen wat ze zelf willen. Het verhaal moet zich wel afspelen tegen de achtergrond van het evenement. Die 4-daagse moet er op een of andere manier doorheen lopen. Veel mensen kennen de plekjes van de stad."

Een wandelevenement associeer je niet direct met spanning.
"Juist vanuit die gedachte is het idee ontstaan. Het imago van de 4-daagse is rustiek en lieflijk. Een thriller gaat daar natuurlijk dwars tegenin. Als iets contrasteert dan werkt het."

Zijn er meer redenen waarom het volgens u werkt?
"De 4-daagse is een grote happening, er zijn de komende dagen een miljoen mensen in de stad. Tel daar 50.000 wandelaars bij op en je hebt een flinke doelgroep te pakken. Het blijkt dat veel mensen het ook leuk vinden om cadeau te doen."

Hoe brengt u de thrillers aan de man?
"We staan met een kraam langs de route, we adverteren in een magazine van de 4-daagse en de boekjes zijn te koop via mijn website en die van de uitgever. Maar het meeste verkopen we er toch wel rondom de inschrijving op maandag, waar we ook met een kraam staan. Lezers voeden me dan met tips voor een volgende thriller. Daardoor heb ik nu al een idee voor die van volgend jaar. Ik denk dat er geen schrijver is die zoveel lezers ontmoet als ik."

Dood van een marsleider, uitgeverij Logikos Nijmegen. ISBN 9789074734318; 388 blz. €12,50. De vorige drie delen verschijnen in een hardbox (€ 30,00).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden