Update

Op pad in zomers weekeinde blijft slecht plan

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Met de auto op pad gaan rond de weekeinden in de zomervakantiemaanden blijft een slecht plan. De ANWB verwacht grote tot zeer grote drukte in Nederland. Rijkswaterstaat waarschuwt voor grote tot ernstige verkeershinder op diverse doorgaande verbindingsroutes naar het zuiden en oosten van Europa.

De ANWB denkt dat met name de vrijdagen in juli en augustus in Nederland erg druk zullen zijn wegens vertrekkende en weer terugkerende vakantiegangers. En wie de Nederlandse grens eenmaal is gepasseerd, is nog niet van de ellende af. Zaterdag 28 juli en zaterdag 4 augustus gelden als 'jour noir' in Frankrijk, de zwarte zaterdagen dat het verkeer daar traditioneel muurvast staat. Ook in Duitsland en Zwitserland is het dan extreem druk op de weg.

In België treffen vakantievierders volgens de ANWB zeer grote drukte op de snelwegen op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli, op zaterdag 14 en zondag 15 juli, op vrijdag 20 juli en op woensdag 15 augustus. De Franse snelwegen zijn vrijwel elk weekend erg vol. Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus zijn een extra uitschieter richting zuiden, terwijl het in de weekeinden daarna in noordelijke richting bomvol zal zijn op de weg.

Verkeer in Nederland
Vakantieverkeer in Nederland krijgt niet alleen te maken met veel andere auto's, maar ook nog eens met tal van wegwerkzaamheden op belangrijke routes van noord naar zuid en van west naar oost. Zo bouwt Rijkswaterstaat een nieuwe brug over de Waal bij Ewijk (nabij Nijmegen). Verkeer op de snelweg A50 tussen Arnhem en Oss moet rekenen op ernstige vertraging.

Ook aan de bruggen tussen Lunetten en Merwedebrug in de snelweg A27 wordt gewerkt. Van eind juli tot eind augustus gelden afsluitingen en omleidingen, net als op de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven tussen 30 juni en 6 juli. Rijkswaterstaat verwacht tevens lange files wegens de wegverbreding van de A12 tussen Veenendaal en Ede richting de Duitse grens.

Wie via de A1 van west naar oost wil rijden, treft oponthoud tussen Apeldoorn en Hoenderloo op de Veluwe. Tussen 7 juli en 19 augustus repareert Rijkswaterstaat daar onder andere viaducten. En wie de snelweg A2 gebruikt richting zuiden, krijgt in alle weekeinden van juli te maken met werkzaamheden tussen Utrecht en Den Bosch, waar de weg nieuw asfalt krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden