Op overspelsite Ashley Madison zijn amper echte vrouwen actief

null Beeld AP
Beeld AP

In een klap werden vorige week alle leden van overspeldatingsite Ashley Madison onthuld. Sommige gebruikers werden afgeperst na het uitlekken van hun naam en enkelen zouden zelfs zelfmoord hebben gepleegd. Een grote prijs voor een avontuurtje. Nu lijkt het er steeds sterker op dat de meeste mannen niet eens contact hadden met echte vrouwen.

Jan Kruidhof

De hackers kondigden het al aan bij het dumpen van de data: "Onthoud dat deze site oplichterij is, met duizenden valse profielen van vrouwen". Dat gerucht deed al langer de ronde. In 2012 begon ex-werkneemster Doriana Silva een rechtszaak tegen Ashley Madison. De Braziliaanse beweerde dat ze RSI had opgelopen toen ze duizend nepaccounts had moeten aanmaken. "De accounts horen niet bij echte leden van Ashley Madison - of überhaupt bij echte mensen", stond in de aanklacht.

Dat de man-vrouwverhouding nogal scheef is op Ashley Madison, werd al snel duidelijk. Van de gelekte gebruikersaccounts was ongeveer 31 miljoen van mannen en slechts ongeveer 5,5 miljoen van vrouwen. Maar hoeveel van die vrouwen zijn echt en hoeveel zijn nep?

Afwezige vrouwen
Dat is nog niet zo makkelijk om uit te vinden op een site die drijft op leugens, ontdekte Gizmodo-blogger Annalee Newitz. Maar ze haalde wel een serie interessante gegevens boven tafel.

Zo ontdekte ze dat maar 1.492 vrouwelijke leden ooit de moeite nam om te kijken of ze berichten hadden ontvangen, vergeleken met 20 miljoen mannen. Slechts 2.409 vrouwen hadden ooit de chatfunctie geprobeerd, vergeleken met 11 miljoen mannen. En slechts 9.700 vrouwen had ooit gereageerd op een berichtje van iemand anders, tegenover 6 miljoen mannen.

Nul procent lang actief
Wel zag ze dat 12.108 vrouwen betaald hadden om hun gegevens te laten verwijderen, wat zou kunnen duiden op enige activiteit. Wat restte, was een trieste slotsom: van de 5,5 miljoen accounts van vrouwen is afgerond 0 procent ooit nog actief geweest op de site, na de dag dat ze een account aanmaakten.

Ashley Madison zorgde er volgens Newitz wel voor dat de miljoenen inactieve accounts van vrouwen er aantrekkelijk uitzagen, door er koosnaampjes, foto's en sexy opmerkingen bij te vermelden. Genoeg stof voor mannen om dromend op een berichtje te wachten.

Robots
Het kan natuurlijk zo zijn dat er wel miljoenen vrouwen lid waren, maar dat ze nooit iets op de site deden. Maar Newitz weet een ding zeker: Ashley Madison site is niet een losbandig paradijs waar mannen hun vrouwen bedriegen.

"Dit is zelfs geen trieste plaats waar 31 miljoen mannen vechten om de aandacht van 5,5 miljoen vrouwen. Nee, het is een soort science-fictiontoekomst waar iedere vrouw op aarde dood is en een Dilbert-achtige programmeur hen heeft vervangen met slecht ontworpen robots."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden