Goedemorgen

Op ontdekkingstocht door het Vondelpark

Menno Schilthuizen, onderzoeker bij Naturalis, hoogleraar evolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden en publicist over stadsnatuur.Beeld Inge van Mill

Jippie, we gaan op expeditie, op zoek naar nieuwe diersoorten! Denkt u meteen aan verre oorden, enorme wouden, slingeren aan een liaan en aan diepe spelonken? Mis. 

Ook in de urban jungle is nog wel het een en ander te vinden, denkt Menno Schilthuizen, onderzoeker bij Naturalis, hoogleraar evolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden en publicist over stadsnatuur. Hij wil een heuse, zesdaagse ontdekkingsreis opzetten in het Amsterdamse Vondelpark deze zomer. 

Leken mogen mee, al kost hun dat wel 485 euro per persoon. Daarin zijn diners, fietshuur, insectenvallen én begeleiding door wetenschappers inbegrepen. Een overnachtingsplek niet, maar een beetje urban jungle-citizen scientist slaapt gewoon thuis. Doel van de expeditie – in de Koeienweide, een afgesloten deel van het Vondelpark – is te komen tot een wetenschappelijke publicatie waarin een nieuwe soort wordt beschreven. 

Burgerwetenschap

Geen vogels of vlinders, Schilthuizen denkt aan onbekende sluipwespen of mineervliegjes waarvoor biologen tot nu toe geen oog hadden. Piepkleine insecten, maar reusachtig groot als bewijs van een gezonde biodiversiteit. 

Schilthuizen heeft ervaring met dit soort burgerwetenschapprojecten. Vorig jaar zette hij een soortgelijke expeditie op touw naar Borneo. Toen zijn de Grouvellinus andrekuipersi en de Grouvellinus leonardodicaprioi ontdekt, piepkleine kevertjes, genoemd naar astronaut André Kuipers en filmster Leonardo diCaprio, als eerbetoon voor hun werk als natuurbeschermer. 

De regels van de taxonomie luiden dat wie een nieuwe soort ontdekt, zelf een (Latijnse) naam mag aandragen. Een geleerde, je moeder of je grote liefde vernoemen, het kan allemaal. Jezelf een diersoort cadeau doen, gaat evenwel te ver. 

Lees ook: 

De stad is een bruisend laboratorium voor plant en dier

Steden herbergen een rijk scala aan dieren en planten. De mens speelt een belangrijke rol in de evolutie ervan. Menno Schilthuizen schreef er een boek over.

Meer vogels verdwijnen uit de stadsnatuur

Cijfers van Sovon en het CBS laten zien dat het aantal stadsvogelsde afgelopen 27 jaar is gehalveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden