Op naar Makkum en Franeker

MAKKUM (ANP) - Koningin Beatrix brengt deze Koninginnedag deels door in de Friese plaatsen Makkum en Franeker. De gemeente Wûnseradiel en de Koninginnevereniging Makkum verwachten haar om 10.00 uur in Makkum voor een programma van ongeveer een uur.

Commissaris van de Koningin in de provincie Friesland Ed Nijpels en burgemeester van Wûnseradiel Theunis Piersma wachten de vorstin en aanhang op. Een kleine vissersvloot is te zien, activiteiten als fuiken drogen en netten boeten op de kade, het ontwerpen van een stripverhaal met ene Hotze Klots in de hoofdrol.

Zorgboederijen krijgen de aandacht, de eeuwige verwarring over de naam van het dorpje Zurich aan de Waddenzee, de roeisport, beachvolleybal, het schaatsen en klunen. Makkumers laten zich horen in het shantykoor De Skumkoppen, zeerover Grutte Pier en Menno Simons, de voorman van de Wederdopers of Doopsgezinden, herleven en de jeugd knutselt een klompje om mee te klompke-silen.

Muziek en spelen

Muziekkorpsen luisteren het geheel op, er wordt ge-ringskeltert (via een baan met skelters moet een ring uit een schapenbek geprikt worden) en verschillende teams dagen elkaar uit op het gebied van survival.

Een dertienkoppige salsaband, met verschillende leden uit Makkum, vrolijkt de dag op met Zuid-Amerikaanse muziek, er is 'Fries dammen', de scouting doet van zich spreken. Er is een playbackshow voor kinderen, jeu des boules, een koor en een combinatie van twee spelen: Kuipje Steken en Sla Jut op 'e kop.

Eise Eisinga

Om 12.00 uur komt de koningin, althans volgens de planning, aan in Franeker, waar burgemeester Marian Haveman al staat te popelen. Franeker heeft een verhaal voor de vorstin: De Sterren Van Franeker & De wandeling over Het Tijdspad. Eise Eisinga is even terug van de eeuwige jachtvelden. De wetenschapper en bouwer van het beroemde planetarium zal voortdurend in het programma opduiken.

Het heden krijgt vorm door de 'Sterren van de peuterspeelzaal'. Zij zingen een kleine medley van Friestalige en andere kleuterliedjes. Verder is er aandacht voor de universiteit uit 1585, de bouw van het planetarium (1774-1781), de eerste kaatswedstrijden (1856), de eerste Elfstedentocht (1909) en de deelname in 1986 van Willem Alexander. Er zijn verder kook- en bakactiviteiten, muziek, zang en acrobatiek. Een grote groep kinderen is bezig met schilderen, boetseren en een modeshow. De Scouting Adromeda heeft een Scoutingkamp gemaakt waarin zij bezig zijn met allerlei activiteiten: bouwen, klimmen en knopen.

Tegen 13.00 uur is het ook in Franeker mooi geweest en komt er een daverende finale. Zangeres Nynke Laverman, bekend van de 'Friese fado's', barst uit in gezang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden