Op naar Kiev, met honkbalknuppel

Olegs vrouw wil hem liever thuishouden

VAN ONZE CORRESPONDENT

Het loopt al tegen het middaguur, maar Oleg geeft geen krimp. De afgelopen nacht heeft hij niet kunnen slapen, omdat hij deelnam aan de bestorming van het ministerie van justitie. Goed ontbijten was er ook niet bij. Toch oogt hij monter, voorzover dat te zien is onder zijn legerhelm en bivakmuts.

Oleg (44) hoort tot de stoottroepen van het protest in Kiev, de 'Rechtse Sector'. In zijn rechterhand bungelt losjes een honkbalknuppel. Hij komt niet uit Kiev, maar reist geregeld heen en weer vanuit zijn woonplaats, want hij moet tussendoor wel de kost verdienen. "Ik heb een vrouw en twee kinderen. Mijn vrouw steunt me wel, maar ze is ook bang en wil me soms niet laten gaan. Dan pakt ze de autosleutels af of mijn rijbewijs, zodat ik niet kan vertrekken. Maar ik ga toch steeds weer. Zo doen de meesten van ons dat."

Of de 'Rechtse Sector' een nationalistische beweging is? "Een nationalist is iemand die van zijn land houdt. Iedereen is nationalist. Bij ons zijn veel nationalistisch georiënteerde jongeren, sommigen zijn nog maar 17 of 18. Sinds de Sovjettijd wordt ons opgedrongen dat dat slecht is. Dat is onzin. Wij zijn geen nazi's. In onze beweging zijn er allerlei nationaliteiten. De politici houden niet van ons. Klitsjko (oppositieleider, red.) was hier, hij was boos over de bezetting van het ministerie. Hoewel hier ook leden van zijn partij zijn."

Nikolaj (37 en vader van drie kinderen), ook lid van de groep, vult aan: "In de 'Rechtse Sector' zitten prima kerels. Ze praten niet, ze handelen. Politici distantiëren zich van ons. Maar juist dankzij die jongens die de daad bij het woord voegen, hebben zij een basis om met die bandieten te praten. Onderhandelingen zijn nodig. Wij geven hun een troefkaart in handen, waarmee ze Janoekovitsj kunnen dwingen de eisen in te willigen. Want gewoon met hem praten is zinloos, hij moet wel ergens bang voor zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden