Op naar Irak om enge moslims te bekeren

Erg slecht en verdorven, onverdraagzaam en gewelddadig: evangelist Franklin Graham kwam woorden te kort om zijn afkeer van de islam te uiten. De reactie op zijn plan om met zijn organisatie Samaritan's Purse naar Irak af te reizen, was voorspelbaar: woedende moslims. Ibrahim Hooper van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties noemde mensen als Graham 'verachtelijk en bedriegelijk'.

Graham - zoon en opvolger van de wereldberoemde Billy - is geen uitzondering. Veel Amerikaanse evangelicals staan te popelen om Irak binnen te gaan.

De gematigde protestantse kerken die in Church World Service samenwerken met oosters-orthodoxe kerken in Irak zijn zeer terughoudend; ze zeggen helemaal niet aan evangelisatie te doen. Maar de conservatieve Southern Baptist Convention, de grootste protestantse kerk van de VS en anders dan veel andere kerken warm voorstander van Bush' optreden, heeft al een paar honderd vrijwilligers uit de zuidelijke staten die met hulpgoederen klaarstaan - en met Gods Woord.

Ook World Concern en World Relief, beide evangelicale organisaties, 'willen de liefde van Christus in woord en daad uitdragen'. Het Internationale Bijbelgenootschap heeft juist een boekje over de Bijbel uitgebracht voor Iraakse vluchtelingen.

De lijst is verre van compleet: er moeten tientallen groepen en groepjes azen op de mogelijkheden die het overwonnen Irak hun biedt.

Daar liggen traditionele motieven aan ten grondslag; het bekendste is Jezus' opdracht hongerigen te voeden en het evangelie te verkondigen.

Dat verklaart echter de gretigheid niet; ook elders in de wereld wonen onbekeerden en hongerigen.

The Washington Post signaleerde vorige maand, net voor de aanval, dat Irak een bijzondere plaats in het denken van evangelische christenen ging innemen. Het viel de krant op dat op internet, in kerken en bijbelstudiegroepen er een verhoogde interesse bestond voor het bijbelboek Openbaring, hoofdstuk 16. Daar is sprake van Armageddon, in een adem genoemd met de Eufraat, de rivier die nog altijd door Irak stroomt.

Volgens het populaire Endtime Prophecy Magazine komt Saddam al in de Bijbel voor, en past Irak ook voor de rest 'als een handschoen' om de bijbelse voorspellingen. Het eind der tijden is aanstaande, een kernbom in de Derde Wereldoorlog doodt straks miljarden mensen, 'twee derde van de mensheid', zoals Openbaring al zegt. Het speculeren op het einde heeft in de VS een hoge vlucht genomen in de bestseller-serie Left Behind (zie Trouw, 3/4); vandaag verschijnt deel 11 - 'Armageddon' - dat speelt in Bagdad.

Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het Amerikaanse Ethiek en Publiek beleid-Centrum onder 350 evangelische leiders in de VS, uitgevoerd in de herfst van 2002, komt een ander motief naar voren, bekend van Graham: driekwart van hen heeft een uiterst vijandige houding tegenover moslims. Oud-voorzitter van de Southern Baptist Convention ds. Jerry Vines noemde Mohammed vorig jaar nog een 'demonische pedofiel'.

Slechts een op de tien leiders onderschrijft Bush' uitspraak dat de islam een 'godsdienst van vrede' was. Volgens 70 procent is het juist een gewelddadige religie.

Moslims verdienen volgens de helft een goede bejegening in de VS, maar ze moeten dan wel krachtdadig met de waarheid van het evangelie worden geconfronteerd. En in verre moslimlanden bekeerd, vindt 81 procent.

God en Allah dezelfde? Welnee, ze verschillen, om met Graham te spreken, 'als dag en nacht'. Dus zijn leugentjes geoorloofd: Beliefnet citeert Global Opportunities, dat evangelisten aanraadt met een wereldlijk beroep het Midden- Oosten binnen te glippen, bijvoorbeeld als ingenieur voor de oliewinning.

Twee van elke drie leiders zijn ervan overtuigd dat de islam uit is op wereldheerschappij, en de christenen beschouwen de oorlog als een mogelijkheid om de islam te 'temmen', zegt hoogleraar John Green van het instituut voor Toegepaste politieke wetenschappen van de Universiteit Akron, waar het onderzoek is gedaan, tegen Beliefnet. Verder biedt de oorlog het christendom meer speelruimte in het Midden-Oosten.

Volgens dr. Heleen van den Berg, kenner van de kerken in die regio, zitten Iraakse christenen - een paar evangelischen daargelaten - helemaal niet te wachten op evangelisten. Die westerlingen 'versterken de negatieve gevoelens jegens het christendom bij moslims'.

Als evangeliseren spanningen oplevert, dan is dat geen probleem, analyseert Green het denken van de evangelische leiders, 'want die mensen daar moeten toch gered worden'.

Een behoudende godgeleerde van Dallas Theological Seminary vindt ronduit dat zijn evangelische geloofsgenoten er een kruistocht-opvatting op na houden, 'door de zaak van Amerika te vereenzelvigen met die van Christus'. Hij onderschepte een rondzend-gebed waarin gelovigen 'gebedsraketten' afvuren en met 'kruisraket- en scudgebeden' vijandelijke plannen torpederen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden