Op naar het verpleeghuis in Holanda

Trouw volgt de komende maanden drie jonge Spaanse verpleegkundigen die worden klaargestoomd voor een loopbaan in Nederland. Deel 1: Nederlandse les.

Een half jaar lang krijgen Rafael Barroso Capilla (26), Antonio María Rodríguez (26) en Omaira Rodríguez Muñoz (23) elke dag ruim vier uur Nederlandse les. Op een talenschool in Madrid volgen ze een speciaal programma. De rest van de dag studeren ze thuis eindeloze rijen woordjes in. "De uitspraak blijft het moeilijkst", vindt Rafael. "Je weet waar je het voor doet", zegt Omaira. "Dat werkt gelukkig wel motiverend."

Als de drie studenten al hun examens halen, moeten ze in juni klaar zijn om in Nederlandse verpleeghuizen te werken. Ze krijgen een contract voor anderhalf jaar, en een fiets. Wie goed bevalt, mag blijven.

Initiatiefnemer van het project is Henk van Soest. Zijn bedrijf 'Trabajar en Holanda' (Werken in Nederand) wil in samenwerking met het internationale arbeidsbemiddelingsbureau T & S Group dit jaar tientallen verpleegkundigen naar Nederland sturen.

Karin Brommer, manager gezondheidszorg bij Trabajar en Holanda, was betrokken bij het selectieproces en begeleidt de studenten de komende maanden. Gedreven door de jeugdwerkloosheid in Spanje van 56 procent, kwamen sollicitanten uit alle hoeken van het land, vertelt zij.

Ook Rafael (uit Sevilla), Antonio (uit Melilla, de Spaanse enclave in Marokko) en Omaira (uit Lanzarote) dachten geen moment na en boekten hun reis naar Madrid voor een gesprek van een half uur. Een gok die ze graag namen voor een betaalde opleiding en het vooruitzicht op een baan. "Over een reiskostenvergoeding hoorde je niemand", aldus Brommer.

De motivatie is volgens haar 'enorm groot'. "De twee groepen die begonnen zijn, liggen al voor op schema", vertelt ze in de kantine van de talenschool. In Spanje is dan ook amper werk voor verpleegkundigen. Het is een populair beroep, maar vanwege bezuinigingen zijn er steeds minder arbeidsplaatsen.

Volgens Brommer, van huis uit verpleegkundige, verschilt de Spaanse opleiding niet veel van de Nederlandse. Wel ziet zij een mentaliteitsverschil. "Spanjaarden zijn vaak opgegroeid met opa of oma in huis. Je zorgt voor je ouders zoals zij ooit voor jou zorgden. Tot de dood." De drie studenten vinden het ondenkbaar dat je familieleden naar een bejaardenhuis brengt als ze niet ernstig ziek zijn. Rafael: "Je zorgt toch voor je familie, voor elkaar?"

Hun beeld van Nederland is dat van een open, liberaal en tolerant land. Antonio is ooit een weekeinde in Amsterdam geweest en zijn ogen twinkelen als hij eraan terugdenkt. Hij vindt Nederlanders "veel minder stijf dan andere Noord-Europeanen, zoals Duitsers en Britten".

In de lessen wordt ook aandacht besteed aan cultuur. Verder zien ze wel waar ze terechtkomen. Omaira's ouders vinden het avontuur van hun dochter wel een beetje eng, vertelt ze. "Het feit dat ik een contract voor anderhalf jaar krijg, vinden ze echter fantastisch." Jongeren in Spanje krijgen al jaren enkel tijdelijke contracten, soms maar van een paar weken.

Werkervaring heeft ze nog niet. "Wat een geluksvogel ben jij", zegt ze als Rafael vertelt dat hij ervaring heeft opgedaan op de traumatologie-afdeling van een ziekenhuis, op de eerste hulp en op de verloskunde-afdeling. Omaira, die twee jaar geleden afstudeerde: "Dat is mijn grote probleem. Er is geen werk en dus kan ik nergens ervaring opdoen. Daarom sta ik altijd achteraan."

Begeleider Brommer denkt dat de studenten in juni zeker klaar zijn voor het werk in Nederland. De uitval schat ze laag in, al weet je nooit wat heimwee met iemand doet. "Toch denk ik dat de meesten niet de rest van hun leven in Nederland zullen blijven. Ze willen zeker weer terug naar Spanje."

En de Nederlandse cliënten en patiënten? Zullen die blij zijn met Spaanse handen aan hun bed? Brommer: "Dat denk ik wel. Van een groot cultuurverschil is geen sprake en Nederlanders en Spanjaarden liggen elkaar vaak wel."

Project biedt jonge Spaanse verpleegkundigen zonder perspectief zicht op baan over de grens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden