De antwoorden vanMonic Slingerland

Op naar het old girls network

null Beeld trouw
Beeld trouw

Is een vrouwenquotum voor topfuncties nodig, luidde de vraag. Een kleine meerderheid is voorstander.

De man als narcist

Bij topbenoemingen is er vaak een man die harder, en vuiler, om die positie vecht dan de meeste mannen en zeker harder en vuiler vecht dan bijna alle vrouwen. Zo’n vechter is vaak iemand met trekjes uit de donkere driehoek: narcisme, psychopathie en machiavellisme. Bij mannen wordt dit beloond, bij vrouwen wordt het afgestraft. Terwijl zij gemiddeld minder vaak een donker driehoektype zijn, en beter managen. Toch krijgt die vechtende man vaak de toppositie en dat is schadelijk: voor de vrouwen en voor de andere mannen die de inhoud prefereren. En voor het bedrijf, want dit type leider heeft aantoonbaar mindere bedrijfsresultaten. Een vrouwenquotum is daarom zeker zinvol. Maar nog eerlijker is het om bij solliciterende mannen niet langer narcisme aan te zien voor terecht zelfvertrouwen.
Carlijn van Tijen, psycholoog
Maastricht

Doorbreek old boys network

Net als Neelie Kroes ben ik om. Een vrouwenquotum is noodzakelijk om het old boys network te doorbreken. Hopelijk ontstaat er een old girls network.
Ineke Geernaert-van Straten
Zoetermeer

Denk aan Khadija Arib

Natuurlijk heeft een vrouwenquotum effect. Alleen duurt het eventjes voor je het ziet. In de jaren tachtig van de vorige eeuw streden de Rooie Vrouwen voor meer vrouwen op de PvdA-kieslijst voor de Tweede Kamer. De discussie kostte enige tijd maar het resultaat was een om-en-om-lijst, een quotum van 50 procent. Nu, jaren later, kunnen we vaststellen dat sindsdien de PvdA-kamerfractie drie voortreffelijke vrouwelijke Kamervoorzitters heeft geleverd: Jeltje van Nieuwenhoven, Gerdi Verbeet en Khadija Arib. Er zal best wel weer een zuurpruim zijn die dit stom toeval noemt.
Wil Voogt
Utrecht

Niet sekse maar geschiktheid

Het aantal vrouwen in de top en de middensector van het bedrijfsleven stijgt, niet overal even snel maar er zit progressie in. Wil je dat versnellen, stel dan quota in maar wees niet verbaasd als er dan ook minder mannen gemotiveerd zijn om zich op te werken. Daarmee loop je kans dat je de meest geschikte kandidaat mist. De vraag is of dat erg is. Want hoe meet je of het invoeren van een quotum succesvol is ? Niet door het tellen van het aantal mannen of vrouwen.
Koen Jansen
Utrecht

Wat willen we?

Simpel meetbare quota komen in plaats van waar het werkelijk om gaat. Uit onderzoek lijkt te komen dat bedrijven met vrouwen in de top het beter doen. Maar mogelijk hebben de topvrouwen vooral een andere opleiding die het verschil maakt. Uiteindelijk zijn beslissingen beter door een grotere diversiteit aan perspectieven. Wat willen nou werkelijk bereiken?
L.J. Lekkerkerk
Nijmegen

Visquotum

Ik ben geen voorstander van een vrouwenquotum voor topfuncties. Alleen al het woord vrouwenquotum is onaantrekkelijk. Er is al een visquotum, mestquotum, varkensquotum, vreemdelingenquotum. Er moet een ander woord gevonden worden.
Leo van der Lans
Oldebroek

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden