Review

Op naar het goede leven

Velen dromen ervan en een enkeling doet het: een bed & breakfast beginnen, liefst in het buitenland. Nu is er een boek met tips.

’Een handleiding voor het realiseren van je dromen’, noemt reisjournalist Erwin De Decker zijn boek ’Hoe begin ik een Bed & Breakfast?’.

Terecht besteedt De Decker veel aandacht aan het financiële plaatje dat erbij hoort. De aankoopprijs van een huis hangt uiteraard af van de staat en locatie. Maar veel beginners neigen de bijkomende kosten te vergeten. Verzekeringen, onderhoud, plaatselijke belastingen, telefoon- en internetabonnementen en dergelijke kunnen flink oplopen.

Ook de bezettingsgraad wordt door beginners vaak overschat. In ’Hoe begin ik een Bed en Breakfast’ wordt voorgerekend dat het ongeveer drie jaar duurt voor de investeringen verrekend zijn en er winst kan worden gemaakt. Ook dat hangt dan natuurlijk samen met de investeringen en de bezettingsgraad. Een financiële buffer is raadzaam.

Het zijn vooral ’afhakers’ die naar het buitenland vertrekken, aldus Erwin De Decker: „Ze zijn moe van het jachtige bestaan in het noorden en willen een rustiger bestaan op het platteland, het liefst in de zon. Je moet dan natuurlijk een bron van inkomsten hebben, dus dan ligt een b & b voor de hand.”

Dat kan geweldig uitpakken, vindt De Decker, die in zijn boek veel succesverhalen heeft opgenomen, maar dan moet er van tevoren wel een goed plan worden gemaakt.

Wie een b & b wil beginnen, krijgt te maken met regels die in ieder land anders zijn. De Decker: „Vooral in de landen rond de Middellandse Zee kunnen de bureaucratische procedures uitputtend zijn. Bij verbouwingen moet je bepaalde materialen gebruiken, er zijn veiligheidsnormen en dergelijke. En het is hard werken. De kamers moeten er altijd piekfijn uitzien en je moet sociaal vaardig zijn. Gasten verwachten persoonlijke aandacht in een b & b; dat kan vermoeiend zijn.”

De Decker schat dat een op de vier b & b’s er weer mee ophoudt na verloop van tijd. „Vaak wordt het leven op het platteland verkeerd ingeschat. Mensen komen uit Amsterdam of Antwerpen en verlangen naar rust. Ze vergeten dat er hier in de lange winters theaters zijn, bioscopen en vrienden. In de Provence is het nu net zo grauw als bij ons en als je in een dorp zit, kan de winter lang duren.”

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is het te rooskleurig inschatten van de opbrengst. De Decker: „Veel mensen beginnen een boerderijtje te verbouwen en denken dan dat de familie en ex-collega’s allemaal komen. Dat doen ze ook een keer, maar daarna? Je moet laten weten dat je er bent. Marketing wordt vaak vergeten, maar is essentieel. Zodra de verbouwing klaar is, moeten de gasten al voor de deur staan, bij wijze van spreken.”

Nicolette Loven en haar man kwamen al jaren in Frankrijk. Op weg naar hun jaarlijkse bridgetoernooi stopten ze in de Morvan om naar huizen te kijken. Tot ze dat ene boerderijtje zagen, verwaarloosd en spotgoedkoop. Liefde op het eerste gezicht. „Dan maar geen nieuwe auto”, dachten ze, want in die tijd was dat het prijsniveau in de Morvan. Zeven oudere Franse dames bleken samen eigenaar te zijn en accepteerden het bod.

Voor Nicolette en haar man begon het toen. De verbouwing duurde ruim twee jaar. In 1998 kon de boekwinkel in Nederland worden overgedragen aan hun dochter en werd in La Comelle, twintig kilometer buiten Autun, de b & b geopend. Loven: „Daar zaten we dan en dachten ’Nu komt het wel’. Maar het kwam helemaal niet. Het was moeilijk in het begin om gasten te krijgen en we moesten het hebben van kennissen die kwamen logeren.”

Je moet iets speciaals bieden, vindt Loven, want vooral in Frankrijk is de concurrentie groot. Als enthousiaste bridgers boden ze speciale overnachtingen aan voor bridgeliefhebbers. Na een met zorg bereide maaltijd kon er ’s avonds een kaartje worden gelegd. De eerste twee jaar verliepen moeizaam, de zomer daarna zaten de kamers voortdurend vol.

Sinds 2005 staat het huis in La Comelle weer het grootste deel van het jaar leeg. Nicolette is terug in Nederland en het huis wordt alleen nog verhuurd aan groepen. Loven: „We hebben keihard gewerkt en het was vaak heel leuk, maar we waren moe. Je werkt zeven dagen per week, van maart tot oktober.”

Lovens voornaamste tip voor beginners: hou je eigen grenzen in de gaten. „Dat lukte mij de eerste jaren niet zo goed. We waren veel te aardig. Dan wilden mensen ergens naartoe en vroegen of wij meegingen. Dat deed ik, maar er moet ook eten op tafel komen en om acht uur begon het kaarten weer. Zeven dagen in de week heb je gasten en dat vreet energie. Ik besteedde erg veel aandacht aan de maaltijden, kookte ook speciaal voor ernstig zieke gasten, en dat is heel intensief. Sommige gasten vragen veel aandacht. Er zijn er die niet verder komen dan de boerderij en het terras. Dat is wel eens moeilijk. Of ze hebben veel eisen. We hadden bijvoorbeeld allerlei drankjes staan, maar dan zijn er toch nog altijd mensen die per se iets anders willen.” Maar meestal is het leuk, zegt Loven achteraf: „We hebben nog steeds contact met een aantal van onze vaste gasten.”

In Nederland neemt het aantal b & b’s toe. Inmiddels zijn er al zo’n 3500 te vinden op de website van Bed en Breakfast Nederland. Voor wie een paar kamers over heeft, lijkt het een aantrekkelijke bijverdienste. Maar er is meer nodig dan een paar lege kamers, nieuw meubilair en een goed humeur.

„De regelgeving in Nederland is erg ingewikkeld”, vindt Hanny Hoedemaker van Bed & Breakfast.nl. Ze stelde een gids samen voor beginners die binnenkort uitkomt. Hoedemaker: „Legionellapreventie, bestemmingsplan, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, Buma Stemra. Het loopt allemaal op. Kleine b & b’s zijn vaak al een vijfde van de omzet kwijt aan heffingen. Als je groter bent, neemt dat relatief af. Wij hebben uitgerekend dat je toch wel zeven kamers moet hebben om er een inkomen uit te halen.”

Extra inkomsten zijn in Nederland vaak het motief om ermee te beginnen, en de sociale contacten.

In de oude schoolmeesterswoning in het Drentse Beilen verhuurt Trix van Laar sinds 2008 twee kamers in b & b Beatrix. „Ik vind de regels allemaal wel meevallen. Tot vijf bedden wordt het nog als een hobby gezien. Met meer dan twee kamers krijg je met meer voorschriften te maken. Per jaar ben ik een paar honderd euro kwijt aan allerlei heffingen. Ik ben begonnen nadat mijn man overleed. Het huis is groot en ik wil graag wat mensen over de vloer. In het begin heb ik er veel in moeten steken. Je moet van alles aanschaffen. Lakens, lampen, tv’s, stoelen, het loopt allemaal enorm op. In 2008 was ik niet uit de kosten, maar in 2009 had ik drie keer zoveel gasten en liep het veel beter. De maand augustus zat ik helemaal vol. Dan is het druk. Je hebt de administratie, de boodschappen, en zodra iemand vertrokken is, moet je weer aan het wassen en schoonmaken”

„Het is vooral belangrijk financieel goed alles bij te houden. Je betaalt inkomstenbelasting over de verdiensten, maar kunt extra kosten aftrekken. Daar moet je goed op letten. Maar het is vooral leuk. In de weekenden komen mensen die willen uitrusten, wandelen en fietsen. Door de week krijg ik regelmatig mensen die hier voor hun werk moeten zijn. In de buurt worden examens afgenomen, waarvoor de examinatoren uit het zuiden van het land komen. Die logeren dan hier die dagen. Zo heb ik een aantal vaste klanten die hier regelmatig voor hun werk moeten zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden