Op naar het goede leven

Bed & breakfast Au Marchay: in dit grote pand in de Dordogne ontvangt het Belgisch-Nederlands echtpaar Ruud en Pascale van Tichelt zijn gasten. (FOTO ERWIN DE DECKER)

Velen dromen ervan en een enkeling doet het: een bed & breakfast beginnen, liefst in het buitenland. Nu is er een boek met tips.

’Een handleiding voor het realiseren van je dromen’, noemt reisjournalist Erwin De Decker zijn boek ’Hoe begin ik een Bed & Breakfast?’.

Terecht besteedt De Decker veel aandacht aan het financiële plaatje dat erbij hoort. De aankoopprijs van een huis hangt uiteraard af van de staat en locatie. Maar veel beginners neigen de bijkomende kosten te vergeten. Verzekeringen, onderhoud, plaatselijke belastingen, telefoon- en internetabonnementen en dergelijke kunnen flink oplopen.

Ook de bezettingsgraad wordt door beginners vaak overschat. In ’Hoe begin ik een Bed en Breakfast’ wordt voorgerekend dat het ongeveer drie jaar duurt voor de investeringen verrekend zijn en er winst kan worden gemaakt. Ook dat hangt dan natuurlijk samen met de investeringen en de bezettingsgraad. Een financiële buffer is raadzaam.

Het zijn vooral ’afhakers’ die naar het buitenland vertrekken, aldus Erwin De Decker: „Ze zijn moe van het jachtige bestaan in het noorden en willen een rustiger bestaan op het platteland, het liefst in de zon. Je moet dan natuurlijk een bron van inkomsten hebben, dus dan ligt een b & b voor de hand.”

Dat kan geweldig uitpakken, vindt De Decker, die in zijn boek veel succesverhalen heeft opgenomen, maar dan moet er van tevoren wel een goed plan worden gemaakt.

Wie een b & b wil beginnen, krijgt te maken met regels die in ieder land anders zijn. De Decker: „Vooral in de landen rond de Middellandse Zee kunnen de bureaucratische procedures uitputtend zijn. Bij verbouwingen moet je bepaalde materialen gebruiken, er zijn veiligheidsnormen en dergelijke. En het is hard werken. De kamers moeten er altijd piekfijn uitzien en je moet sociaal vaardig zijn. Gasten verwachten persoonlijke aandacht in een b & b; dat kan vermoeiend zijn.”

De Decker schat dat een op de vier b & b’s er weer mee ophoudt na verloop van tijd. „Vaak wordt het leven op het platteland verkeerd ingeschat. Mensen komen uit Amsterdam of Antwerpen en verlangen naar rust. Ze vergeten dat er hier in de lange winters theaters zijn, bioscopen en vrienden. In de Provence is het nu net zo grauw als bij ons en als je in een dorp zit, kan de winter lang duren.”

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is het te rooskleurig inschatten van de opbrengst. De Decker: „Veel mensen beginnen een boerderijtje te verbouwen en denken dan dat de familie en ex-collega’s allemaal komen. Dat doen ze ook een keer, maar daarna? Je moet laten weten dat je er bent. Marketing wordt vaak vergeten, maar is essentieel. Zodra de verbouwing klaar is, moeten de gasten al voor de deur staan, bij wijze van spreken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden