Op naar het conclaaf. Dit is wat er staat te gebeuren

Maandagochtend: de Canadese kardinaal Collins komt aan in Vaticaanstad voor een vergadering. Beeld REUTERS

Het Vaticaan gaat er vanuit dat de opvolger van Benedictus XVI nog vóór Pasen wordt aangewezen. Volgens de huidige prognoses moet dat zeker lukken. Een overzicht van wat de rooms-katholieke kerk te wachten staat.

Maandag: het pre-conclaaf
De voorbereidingen zijn uiteraard in volle gang. In Vaticaanstad kwamen maandagochtend kardinalen bijeen om een profielschets te maken van de komende paus. Die schets blijft geheim.

Benedictus' opvolger zal niet alleen moeten voldoen aan de gebruikelijke eisen, maar moet ook kunnen omgaan met actuele dossiers als de misbruikschandalen en de (vermeende) machtsstrijd in het bestuurscentrum van de kerk, de Romeinse Curie. Ook beschuldigingen van vriendjespolitiek en transparantieproblemen van de Vaticaanse bank staan hoog op de agenda.

Begin conflaaf
De begindatum van het conclaaf is nog niet bekend. Geruchten zijn er wel: Italiaanse media gaan al enkele dagen uit van 11 maart, volgende week maandag. Dat is relatief vroeg, want het Vaticaan liet eerder weten dat het mikte op 14 of 15 maart.

Onmogelijk is het niet, al moet een meerderheid van de in Rome aanwezige kardinalen wel akkoord gaan met de vervroeging. Benedictus maakte een dergelijke vervroeging eind vorige maand mogelijk. De kardinalen maken de datum naar verwachting binnen enkele dagen bekend.

Einde conclaaf
Conclaven kennen geen vaste duur. Ze eigendigen simpelweg wanneer de kieskardinalen het eens zijn geworden en er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel komt. De laatste eeuw hadden ze telkens niet meer nodig dan een paar dagen. Als de geruchten over 11 maart kloppen en het kiesproces vlot verloopt, is de nieuwe paus er dus nog voor volgend weekend. Het Vaticaan heeft eerder laten weten dat de nieuwe kerkvorst er voor Pasen moet zijn.

Alle voorspellingen zijn speculatief
Het conclaaf vormt het formele begin van het kiesproces, maar we mogen aannemen dat er ook voor aanvang al verkennende vergaderingen zijn geweest. Ook tijdens Benedictus' pontificaat zal er al over een opvolger zijn nagedacht. Dat betekent niet dat het conclaaf zuiver toneel is. De kardinalen die volgende week worden opgesloten in de Sixtijnse Kapel kennen elkaar nauwelijks. De kans dat ze al samen een favoriet hebben is dus nihil.

Wordt het een Zuid-Amerikaan?
Aan geroezemoes is natuurlijk geen gebrek. Een van de meer betrouwbare geruchten kwam afgelopen weekend van Vatican Insider. Volgens de gerenommeerde Italiaanse nieuwssite zijn de invloedrijke kardinalen Angelo Sodano en Giovanni Battista Re aan het lobbyen voor een Zuid-Amerikaanse paus.

Hun oog zou zijn gevallen op Odilo Pedro Scherer, een 63-jarige Braziliaan met Duitse wortels. Zijn staatssecretaris zou een Italiaan moeten zijn, of op zijn minst van Italiaanse afkomst. Volgens anderen maken ook de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erdö en de Italiaan Angelo Scola kans om paus te worden. Wees niet verbaasd als de keuze straks toch op een ander valt.

Het nieuwe gewaad hangt al klaar
Ook de pauselijke kleermakers hebben een enerverende tijd. De hofleverancier van het Vaticaan, het twee eeuwen oud bedrijfje Gammarelli, levert het pauselijke gewaad zoals gebruikelijk in drie maten. Benedictus' opvolger hoeft niet eerst te worden opgemeten; hij kan kiezen uit small, medium en large. De finesses worden geregeld door Vaticaanse nonnen. Zij zorgen na het verschijnen van de witte rook dat het gewaad nog enigszins versteld wordt.

Trouw houdt de ontwikkelingen in het rond het Vaticaan nauwlettend in de gaten. Op Trouw.nl doen we de komende weken uitgebreid verslag.

Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden