Op naar de ziekmeldings-leverancier

Ik heb mijn nieuwe assistent Sam ondervraagd over zijn hobby's en gelukkig houdt hij niet van voetbal. Anders heb ik tijdens het WK in Brazilië niets aan hem. Volgens een enquête is 26 procent van de Aziaten van plan het WK te volgen, dat door het tijdsverschil met Zuid-Amerika om drie uur 's nachts wordt uitgezonden. En Chinezen zijn ware voetbalminnaars.

Echte fans zijn al weken geleden begonnen met het oefenen op hun WK-slaap-waakritme. Direct na het avondeten naar bed, in het holst van de nacht opstaan en na de wedstrijd in een ruk door naar het werk.

Wie die discipline ontbeert, kiest voor de vervalste ziekmelding, compleet met doktersverklaringen. In China zijn alle mogelijke officiële documenten tegen betaling te koop, van trouwboekjes tot btw-bonnen. Zo'n WK betekent gouden tijden voor het in medische verklaringen gespecialiseerde vervalsersgilde. Chinese media hebben de fraude gemeld en er zijn een paar sites uit de lucht gehaald, maar binnen vijf minuten hebben we genoeg verkopers gevonden die ons allerlei verschillende pakketten aanbieden.

Het goedkoopste arrangement is twee euro. Briefje van een legerziekenhuis, indrukwekkende stempels. Zo'n ontoegankelijk militair instituut werkt afschrikwekkend op elke overijverige personeelsfunctionaris die de ziekmelding wil natrekken. We haken echter af als de verkoper niet meer duidelijkheid geeft over onze ziekte dan dat het 'een veel voorkomende kwaal' is, goed voor een dag bedrust. We willen iets waarmee we een week voor de buis kunnen hangen.

Zhao Fei, een dame die zichzelf presenteert als 'professionele ziekmeldingsleverancier sinds 2009', heeft een pakket van twaalf euro voor twee ziekmeldingen, elk goed voor een week. Het zijn blanco formulieren van een van de bekendste Pekingse ziekenhuizen. "Na aankoop volgen online instructies hoe je zo'n ziekmelding het beste kan invullen", belooft Zhao.

Voor iets meer geld doet een echte arts dat; met waterdicht medisch jargon en een echt dokterskrabbeltje. De beste ziektes zijn acute rugaandoeningen, onverklaarbare hoofdpijnen en ontregelde ingewanden, die moeten worden onderzocht na een periode van bedrust. Voor dat onderzoek kan opnieuw een paar dagen vrij worden gevraagd, maar Zhao adviseert maximaal twee weken te rommelen. "De documenten zijn wel echt, maar het ziekenhuis heeft geen dossier onder je naam. Maar in de vijf jaar dat ik dit werk doe, is er nog nooit iemand betrapt."

Inside-tip: tegen een argwanende baas zeggen dat hij de arts gerust kan bellen, maar dat hij dan niet moet vergeten een schriftelijk onderzoeksverzoek van het plaatselijke politiebureau aan te vragen, omdat de specialist immers geheimhoudingsplicht heeft. "Stel je behulpzaam op en geef hem het nummer van het politiebureau. Je baas belt toch niet. Zo'n politieverklaring lospeuteren, duurt weken."

Kijk, dat is professioneel, dat kweekt vertrouwen. We kunnen online betalen en binnen een dag hebben we de ziekmelding in huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden