Op naar de stembus

Stemmen vind ik altijd een beetje tegenvallen, zo snel als het voorbij is. Even iets aanvinken, klaar. Het is een magere attractie vergeleken bij het voorspel.

Natuurbescherming is geen thema waarmee je kiezers wint. Kamerlid Helma Lodders (VVD) zei dat natuur slecht is voor de economie. Er worden, hoorde ze, soms zelfs vergunningen geweigerd voor economische werkzaamheden in beschermde natuur. Ze kan blij zijn dat demissionair rentmeester Bleker (CDA) tijdens de vakantie nog even dertien beschermde natuurgebieden heeft opengesteld voor economische activiteiten.

Minister Schultz van Haegen (VVD) heeft er als demissionair rentmeester een verhoging van de maximumsnelheid doorgejast. Zij zei in Trouw vorige week dat ze dat een 'historische stap' vindt. Ze is er 'trots' op. Omdat de meeste stemgerechtigden hard willen rijden, zo zei ze in AD zonder enige onderbouwing, ziet zij verhoging van de maximumsnelheid als 'de kern van de democratie'.

Hard rijden als kern van de democratie. Leg dat in een dictatuur eens uit aan mensen die hun leven wagen voor vrije verkiezingen.

Op de meeste snelwegen mogen kiezers nog steeds niet harder rijden dan 120. Daar zijn in allerijl bij elke oprit twee nieuwe verkeersborden neergezet, voor naar ik schat 1000 euro per stuk. Weten we meteen waar het bezuinigde natuurbeschermingsgeld aan besteed wordt.

Los van die twee acties kon de regering sinds haar val de natuur niet langer afschaffen. Wat mij betreft laten we het zo, ik mis die 'daadkrachtige' regering niet, met hun 'handen uit de mouwen' en hun 'poten in de modder'. Hoewel het knap is dat ze nog modder vinden die niet geasfalteerd is. Op naar de stembus. Het is zo voorbij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden