Op naar de meest rechtse Knesset ooit

Premier Netanjahoe lijkt met kolonisten en ultra-orthodoxen meerderheid te halen in parlement

Als de peilingen niet bedriegen, kiest Israël vandaag de meest rechtse volksvertegenwoordiging uit zijn geschiedenis. De rechtse partijen blijven het grootste blok binnen de Knesset en dit blok schuift ook nog eens op richting ultra-rechts.

De personificatie van deze ontwikkeling is oud-zakenman en miljonair Naftali Bennett. Die belooft met zijn religieus-nationalistische kolonistenpartij 14 van de 120 zetels in de wacht te slepen. Zo wordt hij de derde partij van het land. Naast Bennett, die 60 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever wil annexeren, steken premier Benjamin 'Bibi' Netanjahoe en zijn havikachtige bondgenoot Avigdor Lieberman ineens af als vredesduiven.

Ook de partij van Netanjahoe is naar rechts opgeschoven. In november verdwenen drie gematigde Likoed-Kamerleden van de kieslijst. Ze werden vervangen door ultra-rechtse figuren, van wie Mosje Feiglin de meest extreme is. In het weekblad The New Yorker zei hij twee jaar geleden dat Arabieren 'een cultuur van dieven en rovers' hadden. Ze waren 'niet tot democratie in staat' en 'vernietigden alles wat ze in handen kregen'.

Linkse partijen weten de ruk naar rechts niet te voorkomen. Ze probeerden samen een vuist te maken, maar dat mislukte. Daardoor heeft Netanjahoe straks opnieuw het heft in handen. Met de 32 zetels die hij zou halen, kan hij kiezen met wie hij de meerderheid van 61 wil bereiken. In principe heeft hij genoeg aan de voorspelde 14 zetels van kolonistenleider Bennett plus de 15 à 20 zetels van de ultra-orthodoxe partijen. Zo'n coalitie vormt een krappe basis om voort te gaan op de huidige weg: vriendelijk voor kolonist en orthodox, vijandig voor de Palestijn.

Netanjahoe kan de ultra-orthodoxe tak ook inruilen voor een centrumlinkse. Zo zou hij twee vliegen in één klap slaan. Ten eerste kan hij een vriendelijker gezicht opzetten naar de buitenwereld, die concrete vredesstappen eist. En ten tweede kan hij de privileges van de ultra-orthodoxe groep aanpakken, wat seculiere Israeliërs nodig vinden.

Ondanks de dominantie van rechts valt kortom moeilijk te voorspellen waar de verkiezingen op uitlopen. Dit wordt verergerd doordat 15 procent van de kiezers gisteren nog zweefde. Als zij massaal stemmen, gaan hun 18 zetels vooral naar links. En dat kan nog wel eens een verrassing kan opleveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden