Op naar de Europese Gemeenschap voor windmolens en zonnepanelen

De milieuambities van Europa zijn te laag. Bovendien is er te weinig aandacht voor energiebesparing. Er wordt te veel geleund op alternatieve energiebronnen. Aldus een Kamermeerderheid vandaag in haar reactie op het klimaatpakket van de EU.

„Het zou natuurlijk prachtig zijn als Europa dat ooit gestart is als Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) over een paar jaar de Europese Gemeenschap voor windmolens en zonnepanelen is”, droomt D66-Kamerlid Van der Ham hardop. Maar dan moeten de doelstellingen toch echt hoger, beamen de meeste partijen.

SP’er Jansen noemt het lage ambitieniveau ’een slecht signaal naar rest van de wereld’. De EU heeft voorgesteld om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. „Maar op de VN-klimaattop op Bali in december is toch afgesproken dat de CO2-reductie 25 tot 40 procent moet zijn?” wierp Kamerlid Wiegman (ChristenUnie) als retorische vraag op. „Hoe kan het dan dat er nu over 20 procent wordt gepraat?”

Nederland heeft voor zichzelf een afname van 30 procent voorgenomen. Dat moet vooral zo blijven, benadrukt PvdA’er Samsom. „Nederland moet Europa op sleeptouw nemen.” Ondanks dat hij een noodplan heeft klaarliggen, gaat hij er - „optimistisch als ik ben” - vanuit dat de EU mee zal gaan met 30 procent. Samsom verwacht ook dat de VS onder een nieuwe president gaan inzetten op hoge ambities. „Alle vier de overgebleven presidentskandidaten hebben een dijk van klimaatagenda.”

Of het nou 20 of 30 procent wordt, hoe gaan we het doen, was een veelgestelde vraag. De politici hekelden dat er in het EU-pakket weinig geschreven is over energiebezuiniging. Waarom zijn er geen internationale afspraken gemaakt over energiezuinigere auto’s en apparaten, vraagt CDA-Kamerlid Spies zich af. Over de inzet van biomassa is iedereen kritisch. Spies: „We willen geen nieuwe palmolieschandalen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden