Op misbruik van jongens is maar beperkt zicht in Nederland

Jongensprostitutie begint vaker online dan op straat. Beeld ANP XTRA
Jongensprostitutie begint vaker online dan op straat.Beeld ANP XTRA

Ook jongens worden verkracht, maar het is lastig ze te vinden. Watch Nederland doet een poging met een meldlijn.

Politie en jeugdzorg hebben maar beperkt zicht op jongensprostitutie en -misbruik, stelt Watch Nederland vast. Door nu zelf een meldlijn te openen, hoopt de organisatie tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen er meer zicht op te krijgen. Wie een vermoeden heeft van jongensmisbruik kan de lijn bellen, dag en nacht.

Ook Fier, de landelijke opvang voor vrouwelijke loverboyslachtoffers, verruimt de doelgroep naar jongens. Volgens directeur Anke van Dijke worden jongens niet snel als slachtoffer gezien. Jongens willen zichzelf ook niet zien als slachtoffer. Waar meisjes al moeite hebben om te vertellen dat ze zijn misbruikt, is dat voor jongens nog lastiger, zegt ze: "Het is niet erg mannelijk om te vertellen dat je verkracht bent."

Puberjongens kunnen ook uitgebuit en gechanteerd worden omdat ze bijvoorbeeld homo zijn, maar nog niet uit de kast zijn gekomen, zegt Van Dijke: "De schaamte is extra groot omdat hun lijf vaak reageert. Ze krijgen een erectie, terwijl ze dat niet willen. Dat is heel verwarrend."

Via chats en datingsites worden minderjarigen - onzichtbaar voor de buitenwereld - gelokt door loverboys en zedendelinquenten. Jongensprostitutie begint vaker dan voorheen online in plaats van op straat.

Beerput

Watch Nederland, waarin het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Terre des Hommes en Fier samenwerken, doet online onderzoek naar misbruik met behulp van lokprofielen en -advertenties. De organisatie heeft net haar eerste jaar achter de rug, waarin ze 61 meldingen uitgebreid onderzocht; vijf daarvan gingen over mannelijke minderjarigen.

Directeur Van Dijke van Fier wil 'de beerput opentrekken'. "Er zullen niet meer mannelijke slachtoffers zijn dan vrouwen, maar het blijft raar dat er nauwelijks voorzieningen voor jongens zijn." Ze hoopt ooit een groep voor jongens te starten, maar probeert ze voor het moment te bereiken met een chat, die nu vooral door meiden wordt gebruikt. Van Dijke: "Daar houdt slachtoffer de regie, kan elk moment uitchecken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden