Op kamers-de-luxe: alleen roomservice ontbreekt in het studentenhotel
In de grote steden is een nijpend tekort aan kamers, maar voor ruim 900 euro per maand kunnen studenten wel een studio huren in een studentenhotel. Inclusief schoonmaak.
Na de hospita, studentenhuizen en -flats bood de containerstudio een tijdje soelaas voor krapte op de woningmarkt voor studenten. Maar met de komst van een groeiende groep buitenlandse studenten, blijft de kamernood. Dus zijn er nu studentenhotels.
Amsterdam, de Wibautstraat. Ooit thuishaven van deze krant. tegenwoordig een studentenparadijs met zwarte letters op beton: The Student Hotel. Van binnen ziet het gebouw van twaalf verdiepingen er strak uit en biedt het alle comfort: pooltafels, studieruimtes en loungestoelen vullen de ruimte.
Studenten kunnen een semester package boeken, voor maximaal tien maanden een gemeubileerde kamer en badkamer, de keuken is gemeenschappelijk. De prijs is inclusief schoonmaakdienst en linnengoedservice.
"Ik vind het concept goed, maar de schoonmaakservice schiet wat tekort voor een maandelijkse huurprijs van 920 euro", zegt economiestudente Maria Ionescu (21). Haar tijd zit er bijna op. Binnenkort verruilt ze haar twijfelaar en bureau voor een nieuw plekje van 14 vierkante meter op de zusterlocatie in Amsterdam-West.
Geen muizen meer
Masterstudente Enka Merko (23) is het niet met haar eens. "Ik woon al vijf jaar in Amsterdam en ben recent bewust verhuisd. Voor het eerst geen muizen meer!" Studenten komen elkaar tegen in de gemeenschappelijke ruimtes. Tijdens een potje tafeltennis of bij feestjes georganiseerd door studenten, de zogenoemde hotel-ambassadeurs, op kosten van The Student Hotel. Merko: "Ik voel me niet meer alleen."
Studenten van eigen bodem wonen vaker thuis, maar de komst van de buitenlandse student houdt de krapte op de studentenwoningmarkt in stand. Zo'n 10 procent van de studentenpopulatie in Nederland komt uit het buitenland. Nederland staat daarmee in de top-20 bestemmingen voor internationale studenten. Het brede programma-aanbod in het Engels maakt Nederland aantrekkelijk.
Meer dan de helft van de voltijdstudenten woont buitenshuis. Huren variëren van 240 euro tot 1000 euro per maand. Amsterdamse prijzen spannen de kroon. Toch blijft de woningmarkt gigantisch krap, zegt Tariq Sewbaransingh (25), voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. "De komst van internationale studenten speelt daarbij zeker mee."
De Nederlandse studentenwoningmarkt wordt vanouds gedomineerd door non-profitorganisaties, zoals DUWO en SSH, én huisjesmelkers. Projectontwikkelaars bouwen sinds enkele jaren studentenhotels met studio's. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam staat tot en met 2021 de bouw van respectievelijk 4600, 4200 en 1500 studio's gepland. Dit sluit aan bij de Europese trend: in 2017 is er 13,6 miljard euro geïnvesteerd in studentenhuisvesting, een toename van 29 procent ten opzichte van 2016.
Het Amerikaanse Greystar is een van de vastgoedontwikkelaars die zich op studenten richt. "Studentenhuisvesting is niet langer voorbehouden aan het informele circuit", aldus de Nederlandse topman Mark Kuijpers. "De categorie wordt erkend, zowel door klanten als institutionele beleggers." En er is nog wel wat werk te verzetten; aantallen en kwaliteit kunnen beter.
Dorps karakter
Greystar werkt nu aan uitbreiding van Campus Diemen-Zuid. Naast de 941 bestaande studio's komen er achthonderd wooneenheden bij voor studenten en starters. Hoewel de exploitatie van een studentencomplex relatief intensief is, loont het servicemodel. Op Campus Diemen-Zuid vertrekken studenten na ongeveer drie jaar. Een Albert Heijn, een koffietentje en een pizzeria geven de campus een dorps karakter.
Getogen Amsterdammer Rawoued Bouguila (21) woont zo'n veertien maanden op de campus in Diemen. "Met een vriend heb ik een muurtje geplaatst in een studio van 46 vierkante meter, we betalen nu 900 euro met zijn tweeën." Met de metrohalte naast de deur is hij in een kwartiertje in het centrum. "Ik ben aan het kijken of ik terug kan naar mijn stadje, maar ik zit liever hier dan 700 euro te betalen voor een kamer van 9 vierkante meter."
Lees ook: Al die buitenlandse studenten moeten wel ergens wonen
Er is snel onderdak nodig voor de buitenlanders die hier komen studeren. Een actieplan is hard nodig.