Op je 22ste nog maagd? Dan moet de vrouw het ontgelden

null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

Sinds de aanslag in Toronto vorige week staat de 'incel' vol in de aandacht. Is nu echt een terreurbeweging tegen vrouwen opgestaan?

Dirk Waterval

De Canadees Alek Minassian heeft vorige week goed werk geleverd, vindt de anonieme internetgebruiker Suicel. Het merendeel van de tien slachtoffers die Minassian vorige week in Toronto doodreed was immers vrouw, precies zoals de 'incel' het graag ziet. Zelf wil hij ook iedereen om zich heen vermoorden, schrijft Suicel op internetforum incel.me.

Incel staat voor 'involuntary celibate', onvrijwillig zonder seks. Deelnemers van het forum vormen een groep zwaar gefrustreerde mannen, die geen greintje hoop hebben ooit een vriendin of sekspartner te vinden. Een groep die elkaar online vindt om filosofische ideeën over de vrouw te ventileren. Te fantaseren over massamoord en massale verkrachtingen, om te pakken 'wat ze verdienen'. En om daar in een enkel geval ook toe over te gaan.

Nou, als ze ooit de wereld overnemen, dan weet een zekere Incel4life het wel. Minassian komt uit de gevangenis en krijgt de knapste minderjarige maagd die er bestaat, dat heeft hij wel verdiend. Hoewel een paar anderen op incel.me niet verwachten dat zo'n revolutie er ooit écht komt, geeft ene Robtical het scenario best een goede kans. "We staan nu volop in de aandacht", schrijft hij. "En we hebben veel medestanders, mensen hier hebben ook broers en familieleden die misschien mee willen doen."

Foto's staan er niet bij, over hun uiterlijk komt de sitebezoeker niets te weten. Wél duidelijk is dat de mannen er zelf niet blij mee zijn. Ze klagen over een grote neus of scheppen haast op over hoe mensen in een drukke winkelstraat voor ze aan de kant springen.

Schimmige fora

Is dit allemaal vooral bluf van jongens die wat frustratie van zich afschrijven op schimmige internetfora, zonder die woorden in daden om te willen zetten? Of is een kleine terreurbeweging opgestaan die het op de helft van de wereldbevolking heeft gemunt? En zo ja, naar wat voor toekomst willen zij toe?

In de incel-cultuur staat één jongen centraal: Elliot Rodger. In 2014 schoot deze student zes mensen dood en verwondde er veertien op een universiteitscampus in Californië, om daarna een eind aan zijn eigen leven te maken. De reden: hij was maagd op zijn 22ste.

In sommige contreien is zijn daad blijkbaar acceptabel: Rodger fungeert voor incels nu als held en martelaar. Op hun internetfora spreken ze over 'een E.R.-tje' plegen, als ze fantaseren over een vergelijkbare actie. Ze verwijzen naar hem als 'the supreme gentleman', zoals hij zichzelf noemde in het 140-pagina dikke manifest waarin hij op zijn leven reflecteert. Dat zette hij één dag voor de moordpartij online, samen met een negen-uur durende luisterversie die nog altijd op YouTube is te vinden.

Om de precieze opkomst van de incels te verklaren, moet even worden uitgezoomd. In 2014 maakte een grotere en bredere beweging namelijk al een tijdje opgang op internet. Deze Men's Rights Movement (MRM) vindt dat de man op allerlei vlakken veel heeft moeten inboeten. De westerse samenleving feminiseert volgens deze activisten, feminisme is doorgeslagen en mannen zijn tegenwoordig de onderdrukten.

Michelle Obama

Bewijs zien deze activisten overal, bijvoorbeeld in hoe nadrukkelijk voormalig president Obama zijn vrouw Michelle bedankte voor zijn succes. En de salariskloof tussen de seksen? Pure fictie, zeggen ze. Ondertussen zouden vrouwen met mannen van hoge status naar bed gaan om zelf hogerop te komen, om weer door te gaan naar de volgende zodra dat gelukt is.

In dit discours is de vrouw een soort rationele machine zonder gevoel, wier gedrag je puur op basis van evolutionaire psychologie kunt uittekenen. En dus ook hoe je ze voor je kunt winnen. Zie daar het bestaansrecht van de zogeheten pickup artists, verleiders die betaalde cursussen en e-books aanbieden waarvan de belofte uitgaat dat elke man een casanova kan worden. Maar voor de buitenwereld is het een seksistisch gebeuren vol rituelen en trucjes waarmee de man vrouwen probeert te manipuleren. Bijvoorbeeld met kwetsende complimenten: 'Wat zie je er hip uit voor iemand van het platteland!' Dat ondermijnt hun zelfvertrouwen en ja, dan gaan ze toch eerder met je naar huis. Aldus die verleiders.

De incels zijn gedesillusioneerd: zij zien in dat 'zelfs' die trucjes van de verleidkunstenaars hen niet helpen, dat er geen hoop is omdat vrouwen nu eenmaal niet vallen voor mensen met hun uiterlijk. Oneerlijk, zij vroegen toch niet om het genenpakket waarmee ze werden geboren?

Hun resten volgens henzelf nog twee mogelijkheden. Eén is hun uitzichtloze levensdagen uitzitten, en daarover klagen op internetfora als incels.me en 4chan. Of optie twee: een opstand organiseren. Met geweld aandacht vragen voor hun problematiek, om zo de invloed van de vrouw terug te dringen en daarmee hun kans op voortplanting te vergroten. Seks afdwingen. Elliot Rodger besluit zijn manifest ook met een dagdroom over een concentratiekamp voor vrouwen waar hij vanuit een toren op uitkijkt.

"Eigenlijk is dit gedachtengoed niet nieuw", zegt criminoloog Bianca Fileborn van de Universiteit van Sydney. Ze publiceert veel over vrouwenhaat en seksuele intimidatie. "Geweld tegen vrouwen en het idee 'recht' op hen te hebben bestaat natuurlijk al eeuwen. Ook onderzoek naar gevoelens van mannelijkheid toont al langer aan dat sommigen hun rol in de maatschappij gekaapt zien door vrouwenemancipatie, en dat zij terugvallen op vrouwenhaat om die rol terug te krijgen."

Volgens Fileborn creëren de online-discussiefora het gedrag niet - misogyne mannen dachten volgens haar grotendeels al zo vóór ze die sites voor het eerst bezochten. "Maar de fora normaliseren het denkgoed wel. Daarom is het belangrijk ze niet te onderschatten." Natuurlijk, een groot deel van de bezoekers bluft en is niet van plan de daad bij het woord te voegen. Maar degenen die daar wel gek genoeg voor zijn, kunnen toch eerder die drempel overgaan, doordat het lijkt of veel anderen dat gedrag normaal vinden, zegt Fileborn.

Mediadeskundige Emma Jane - Universiteit van Sydney - vult aan dat steeds meer mannen onder hun volledige naam bedreigingen op internet plaatsen. "Dat vind ik het schokkendst, dat mensen zich blijkbaar niet meer schamen. Ze dreigen op Facebook iemand te verkrachten die hun niet aanstaat, terwijl ze op diezelfde site al hun familiefoto's etaleren." Een soort bewijs dat dit agressieve denken genormaliseerd is. Twee jaar terug kwam Jane's boek 'Misogyny Online' uit, over vrouwenhaat op internet. Onlangs publiceerde ze nog over het eigen taaltje van de mannenbeweging in vakblad International Journal of Cultural Studies.

Actie

Is er iets te zeggen over welk deel van de haatspuwende en dreigende mannen ook echt tot actie in staat is? Een deel zal toch gewoon bluffen om wat frustratie kwijt te kunnen? Zowel Fileborn als Jane vindt dat onmogelijk in te schatten. Jane: "Maar doet het ertoe? Wie die fora bestudeert, komt een duidelijke tegenstrijdigheid tegen. Enerzijds zien veel incels zichzelf als totale losers, als afzichtelijk. Ze scheppen haast op over hoe ver mensen in winkelstraten voor ze aan de kant springen omdat ze zo lelijk zouden zijn. Anderzijds begrijpen ze ook niet dat vrouwen voor de in hun ogen dommige sportieve types gaan en niet voor hen. Zoals Elliot Rodger in zijn manifest schrijft: 'Ik ben gewoon de perfecte gast en toch gooien jullie vrouwen je voor bloed-irritante types'.

Tegenstrijdig

"Ja, hun logica is inderdaad behoorlijk tegenstrijdig", zegt Fileborn. "Incels hekelen vrouwen met veel wisselende contacten, noemen dat 'sletten', maar zijn tegelijkertijd verbolgen omdat ze niet met hén naar bed gaan."

Nou ja, zó tegenstrijdig is het ook weer niet allemaal, meent hoogleraar Neil Malamuth van de Universiteit van Californië, daar waar schutter Elliot Rodger zijn bloedbad aanrichtte. Hij is na veertig jaar onderzoek een autoriteit in de psychologie van verkrachting en in het voorspellen daarvan. "Het lijkt inderdaad of ze zichzelf haten, en in sommige gevallen zal dat ook wel zo zijn. Maar de meesten hebben zichzelf aan het eind van de dag juist heel hoog zitten, denk ik."

Als het dan niet per se een extreem laag zelfbeeld is, wat typeert vrouwenhatende verkrachters dan beter? Vaak afgewezen zijn in het verleden is een voorspellende factor voor verkrachting die Malamuth in kaart bracht. Maar dat weegt niet zo zwaar. Of mannen tijdens hun puberteit in aanraking komen met politie heeft al een veel groter effect, zegt hij. Seksueel misbruikt zijn als kind ook. "Daarbij hebben deze mannen vaak narcistische trekjes, halen seksuele opwinding uit het domineren van vrouwen en voelen in het algemeen weinig tot geen emotionele band met andere mensen."

Malamuth ziet het zo: veel incels voelen zich niet waardeloos, maar merken op dat de wereld om hen heen ze als waardeloos of lelijk beschouwt. Dat is een verschil. "En juist dat verschil in hoe je je over jezelf voelt en hoe de wereld met je omgaat, kan extreme frustratie opwekken. 'Waarom wil nou niemand met mij uit terwijl ik zo slim, anders en interessant ben?!'"

Het woordenboek voor vrouwenhaters

In de manosphere (de online-mannenomgeving, daar waar Men's Rights Activists zich in begeven) bestaat een hele woordenschat die de buitenwereld niet kent. Een succesvolle en aantrekkelijke man heet hier een 'Chad', waar 'Stacy' staat voor een aantrekkelijke vrouw. Verder gaan de gesprekken niet over 'men' en 'women' maar over 'males' en 'females' om zo het biologische, mechanische denken te benadrukken waarin geen plek is voor gevoelens.

Incels, een extreem groepje binnen de manosphere, gaan nog een stap verder door vrouwen consequent 'femoids' te noemen (een soort robots dus, om het vermeende ijskoude karakter te benadrukken).

De 'carousel' is de periode tussen ongeveer het 18de en 30ste levensjaar waarin vrouwen, volgens de incels dan, zoveel mogelijk seks hebben met mannen van hoge status en goede genen. Oneerlijk vinden zij, want zij kozen er ook niet voor om geen brede kaaklijn te hebben. Na hun 30ste worden de vrouwen uit de carousel uitgeslingerd en ze zouden dan meer openstaan voor wat nerderige types.

Mannen die dit allemaal denken te zien, zeggen 'de rode pil' te hebben geslikt. Een verwijzing naar de Matrix-trilogie, waarin een rode pil je de ongemaskerde werkelijkheid laat zien. In dit geval een waarin vrouwen stiekem regeren. De rest van de wereld doet het met de blauwe pil, die je onwetend en blind maakt voor het idee dat vrouwen nu heer en meester zijn en daarin moeten worden gestopt.

Lees ook: Nederlandse mannen praten mee op forum van radicale vrouwenhaters

Minstens zes Nederlanders rekenen zich tot de incels. Een van hen fantaseert zelf ook over een massale moordpartij zoals die van de Canadees Alek Minassian, die vorige week tien mensen doodreed in Toronto.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden