Op huisonderwater.eu kun je zien hoe je boven komt

NVVK lanceert website voor de 1,5 miljoen huishoudens waarvan hypotheek hoger is dan de waarde van de woning

Bij het kopen van een huis, kijken veel Nederlanders alleen naar het verbouwen van keuken of badkamer, in plaats van naar de kleine lettertjes van hun hypotheek. En dat breekt een deel van hen op, nu volgens het Centraal Bureau voor Statistiek zo'n 1,5 miljoen huishoudens met een koopwoning 'onder water' staan. Bij tegenslag zitten zij snel in grote financiële problemen.

Voor die mensen, wier huis minder waard is dan de hypotheek die erop zit, heeft de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening, een speciale website opgezet. "Als mensen zien dat hun WOZ-waarde veel afwijkt van hun hypotheek, kunnen ze inschatten welk gevaar zij lopen", zegt NVVK-voorzitter Joke de Kock.

Sinds 2008 is het aantal mensen in de schuldhulpverlening verdubbeld, naar 89.000. In 2008 waren dat voornamelijk mensen met een uitkering. Sinds 2010 echter hebben steeds meer schuldenaars een salaris. In 2013 waren dat er ruim 40.000. En een kwart van hen heeft zelfs een bovenmodaal inkomen, van meer dan 30.000 euro.

"Wij zien steeds meer stellen die twee inkomens hadden en nu met schulden zitten", zegt De Kock. "Door de crisis zit één van hen zonder werk. Wanneer dan de WW-uitkering afloopt, valt één salaris volledig weg, omdat ze geen bijstand krijgen vanwege het salaris van de partner. We zien een groeiende groep mensen bij wie de uitgaven niet meer in verhouding staan met het inkomen. Als die uitgaven niet omlaag kunnen, zoals het geval is bij een hypotheek, lopen mensen vast. En hun huis verkopen kunnen zij ook, omdat dat onder water staat."

Het Bureau Krediet Registratie berekent dat iets meer dan honderdduizend Nederlanders moeite hebben met het betalen van hun hypotheek. Een deel van hen zou uit de problemen zijn als ze bewuster met hun geld om zou gaan, zegt De Kock. "Zij vinden dat alles moet kunnen en dat het leven om hen draait. Hun hypotheek zou binnen hun budget passen, als zij minder geld zouden besteden aan abonnementen, uitgaan en vakanties."

Op huisonderwater.eu staat informatie over veranderde regels die belangrijk zijn bij het kopen van een huis. Ook kunnen mensen daar lezen hoe zij hun restschuld kunnen meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Sinds het begin van de crisis in 2008 daalden de huizenprijzen met ruim 21 procent, toch merkt De Kock dat veel mensen nog altijd denken dat hun huis meer waard wordt.

Het is belangrijk, zegt De Kock, dat woningbezitters geen andere rekeningen laten liggen om hun hypotheek te kunnen betalen. "Ze moeten ook geen geld lenen van familie of vrienden om af te lossen. Ga in overleg met de bank. Als je woning onder water staat, maar je kunt je hypotheek nog betalen, is er niks aan de hand. Laat je niet gek maken, de bank gaat je huis dan echt niet verkopen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden