Op het partijcongres van de VVD vroeg Rutte u een beetje te ontspannen

Premier Mark Rutte spreekt tijdens het najaarscongres van de VVD in Nieuwegein. Beeld ANP

Vragen naar zijn droom is bijna hetzelfde als vragen naar zijn visie. Mark Rutte, voor de derde keer minister-president van Nederland, hóudt er niet van. “Ik heb alleen heel kleine dromen.” 

Dat zijn moeder, 94 nu, lang gezond blijft. Dat de kinderen van zijn vrienden iets van hun leven maken.

Rutte deelde die wensen zaterdag op het congres, dat zijn partij VVD hield in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Maar uiteindelijk bleek er toch ook een grote droom: “Dat mensen een beetje ontspannen.”

Daarmee sprak Rutte over de Sinterklaas-situatie, waarin hij erkende dat hij zelf ook wel eens verkeerde dingen had gezegd, en voormalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra ook. Rutte – of Zijlstra trouwens – kijken nu wel beter uit dan stelling te nemen in het uit de hand gelopen Zwarte Piet-debat. Inmiddels is dat dermate verhardt dat Rutte voorstander werd van een Sinterklaasbestand:

“Het hoeft toch niet altijd? Waarom moet je demonstreren op het moment dat kinderen vol spanning zitten te wachten? Mijn oproep is: doe dat nou even vóór half november en na vijf december. Het is een kinderfeest.”

De dikke duizend VVD-leden in Nieuwegein barstten uit in een spontaan applaus. Dat verleidde Rutte tot het delen van nog meer dromen: “Het is dadelijk weer oudjaar. Al die mensen die rotzooi trappen hebben toch ook ouders? Corrigeer ze, voed ze op, spreek ze erop aan.”

Wondertjes

Rutte blikte ook terug op de formatie. Lang stond hij stil bij het moment waarop het tussen ChristenUnie, D66, VVD en CDA dreigde te mislukken. “Het ging over wat wij noemen ‘medisch ethisch’. Voltooid leven, embryoselectie. In de VVD zijn dat vrije onderwerpen, maar we wisten dat dat voor D66 en ChristenUnie moeilijk zou zijn. Op een dinsdag dreigde het vast te lopen.”

Ruttes eeuwige dankbaarheid voor dat moment gaat uit naar D66-leider Alexander Pechtold, die volgens hem toen aan ChristenUnies Gert-Jan Segers vroeg: ‘Leg mij nog eens precies uit waar je probleem zit.’ “Er werd geluisterd en ook begrepen. Het ging echt over: hier sta je in het leven.”

Rutte: “Daar heb ik het gevoel gekregen: deze coalitie, met één zetel meerderheid, kan deze rit wel uitzitten. Als dit kan, dan kan het. Dan kunnen we er altijd uitkomen. Dat zijn de wondertjes bij het onderhandelen.”

Klimaat

De VVD-leden kozen op de bijeenkomst in Nieuwegein ook een nieuwe voorzitter. Dat de kandidaat die het VVD-bestuur voordroeg zou winnen, de Harderwijkse wethouder Christianne van der Wal, stond op voorhand al wel vast. Toch klonk in het percentage stemmen voor uitdager Bram Cool wel de wens van veel VVD-leden voor een groener profiel door. Cool was de kandidaat namens de werkgroep ‘liberaal groen’.

Voor die groene vleugel benadrukte Rutte nog dat de VVD ook een milieupartij is. “Ik vind dat wij als VVD in de laatste campagne niet hebben kunnen overtuigen op dat dossier. Veel jonge mensen hebben daarom geen VVD gestemd.” Volgens Rutte onterecht: “Klimaat is wel een pijler van ons beleid.”

Voormalig partijvoorzitter Henry Keizer keek het ontspannen aan. Hij mag dan bij het grote publiek in ongenade zijn geraakt vanwege een profijtelijke zakendeal, de VVD kotst niet snel zijn coryfeeën uit. Ook gevallen minister Ivo Opstelten werd met de grootste egards ontvangen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden