’Op het partijcongres heeft de fractie heel wat uit te leggen’

amsterdam – - Als de GroenLinks-fractie instemt met de missie in Kunduz ’breekt de pleuris uit’. Dat kondigde Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden-Oostenwerkgroep van de partij, al vóór het Kamerdebat aan. Hoe denken andere GroenLinksers erover dat de fractie toch instemde?

Edwin Kreulen en Hanne Obbink

David Drees (23), student en raadslid in Roosendaal: „Tachtig procent van de leden was het hier niet mee eens, ik vind het raar dat de steun toch is doorgezet. Terwijl uit de ervaring blijkt dat zoiets altijd vechten wordt. En van wie hebben we dan garanties, van de VVD zeker? Ik weet dat Jolande Sap nog maar pas leider is en ik zou dat niet direct ter discussie stellen, maar ik hoor van veel andere leden dat hierdoor de steun voor haar afbrokkelt. Ik zeg niet dat onder Femke Halsema geen steun was gegeven, maar die had het wel anders gebracht.”

Paul Vermast (33), gemeenteraadslid in Dronten en tijdelijk fractiemedewerker in de Tweede Kamer: „Ik vind het heel ingewikkeld. GroenLinks heeft het maximale eruit gehaald, het kabinet is op alle punten gedraaid. Feit blijft: er worden mensen gestuurd naar een gebied in oorlog. De gedachte van internationale solidariteit die erachter zit, steun ik. Het verkiezingsprogramma pleitte al voor een sterkere politiemissie. Het congres van volgende week wordt boeiend, maar het lijkt me vreemd een fractievoorzitter aan te pakken die het verkiezingsprogramma uitvoert.”

Irona Groeneveld (44), lijsttrekker Provinciale Staten in Friesland: „Dit doet me verdriet. Het past bij GroenLinks zich in te zetten voor vredesmissies, kijk maar naar het verkiezingsprogramma. Maar het kabinetsplan staat daar ver vanaf. Dat Rutte garanties geeft, zegt niets. Je kúnt vanuit Nederland niet controleren hoe het er in Kunduz aan toegaat. Dit werpt een schaduw over de Statenverkiezingen. En op het partijcongres van volgende week heeft de fractie heeft heel wat uit te leggen.”

Elly van der Helm (49), voorzitter van de afdeling Enschede-Haaksbergen: „Ik vind het naïef te denken dat je keiharde afspraken kunt maken, bijvoorbeeld over de mogelijkheid om de missie af te breken als het toch een militaire operatie wordt. Natuurlijk moet je iets doen. Organiseer een tentenkamp en vraag Afghanen wat zij willen dat er gebeurt. Ik ben het niet eens met de uitkomst, maar ik neem mijn petje af voor Jolande Sap. Ze heeft haar mannetje gestaan.”

Ineke Verdoner (59), oud-wethouder in Menaldumadeel: „Ik heb nauwelijks een oordeel over het besluit zelf. Ik vind het te makkelijk om te zeggen: ’ik ben voor’ of ’ik ben tegen’; daarom vind ik de manier waarop er overlegd is bijna belangrijker dan de uitkomst. En voor het overleg dat de fractie heeft gevoerd, binnen GroenLinks en daarbuiten, heb ik veel waardering.

„Zeker, dit was een mooie gelegenheid om het kabinet dwars te zitten. Maar ik vind het knap dat de fractie die kans heeft laten lopen. Het moet om de inhoud gaan, niet om politieke spelletjes.”

Johan Schuurman (al bijna veertig jaar politieman, actief partijlid in Kampen: „ In Nederland duurt een politieopleiding vier jaar, dáár zouden we ze in een paar maanden iets moeten bijbrengen. Ik speel in ons politieorkest elk jaar bij een herdenking van politiemensen die bij hun werk omkwamen. Ik kan er niet bij dat GroenLinks er verantwoordelijk voor is dat er straks nog meer mensen herdacht moeten worden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden