Op het NK padel zijn spektakel en paella gegarandeerd

Deelnemers in actie op het NK padel in Rotterdam. De sport telt inmiddels rond de 10.000 beoefenaars in Nederland. Beeld arie kievit
Deelnemers in actie op het NK padel in Rotterdam. De sport telt inmiddels rond de 10.000 beoefenaars in Nederland.Beeld arie kievit

Noem het geen tennis en vergelijk het niet met squash. 'Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur', klinkt het bij het eerste NK in Rotterdam. Plezier staat daar voorop.

Kick Hommes

Het is een zinnetje dat heel vaak wordt gezegd: "Pim, waar is de tegenstander?" Pim, dat is Pim van Zuilekom, die deze week het Nederlands kampioenschap padel organiseert. De tegenstander kan iedereen zijn, want dit NK is open voor wie maar wil.

Padel, het is nog een exotische sport in Nederland. Het komt overgewaaid uit Spanje, waar het na voetbal de tweede sport van het land is. Simpel gesteld is padel een sport op een klein veldje (20x10) met een net, dat is omringd door een glazen kooi. Men speelt twee tegen twee, met een speciaal racket zonder snaren. De bal mag een keer stuiteren en daarna ook de wand raken. De puntentelling is gelijk aan tennis.

Maar noem het geen tennis en vergelijk het niet met squash. "Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur", zegt Peter Bruijsten van de Nederlandse padelbond. "De cultuur lijkt op de Zuid-Europese gezelligheid. Sociaal, plezierig en rebels." Daarom wordt zondag, de finaledag, naast de baan paella bereid.

Drempel

Bovendien is het eenvoudig te leren. Door die kooi om het veld is het bijna onmogelijk om de bal uit te spelen en daardoor staat de sport garant voor spectaculaire rally's. Van Zuilekom: "Ik had het zelf toen ik in Valencia voor het eerst speelde. Na vier minuten dacht ik dat ik het kon. Dan ben je de drempel over die je mogelijk tegenhoudt."

De tekst gaat verder onder de video.

Padel groeit snel in Nederland. Het begon in Nederland met het 'mysterie' van de Herdgang. Daar, op het trainingscomplex van PSV, zou padelliefhebber Guus Hiddink een van de eerste baantjes hebben neergelegd. Een woordvoerder van PSV bevestigt dat er inderdaad een baan ligt verscholen in de bossen van het complex. "Maar die wordt niet meer gebruikt."

De echte bakermat ligt daarom in Enschede en Den Bosch, waar in 2011 de eerste twee verenigingen werden opgericht. Inmiddels ligt het aantal spelers rond de 10.000. Vorig jaar waren dat er nog 5000.

Dus zijn er nu genoeg spelers voor het allereerste NK in Rotterdam. Bij padelclub Victoria werd twee jaar geleden een tennisbaan omgetoverd tot padelbaan. Van Zuilekom was initiatiefnemer: "Dat is met crowdfunding gerealiseerd. Nu spelen hier 82 teams, waarvan tien vrouwenteams."

Verliezersronde

Er is overigens een reden voor dat Van Zuilekom deze avond zoveel belletjes pleegt. Deze donderdag is de verliezersronde, want het NK is zo ingericht dat iedereen zeker twee wedstrijden speelt. Niet iedereen komt nu opdagen. Het is een beetje zoeken naar (gelegenheids)koppels, maar Van Zuilekom vindt het prima. "In de opbouwfase waar de sport zich nu in bevindt, is een NK leuk, maar gaat het om plezier. En dat doe je door mensen veel te laten spelen."

De goede teams stromen pas dit weekend in. Onder hen Bruijsten en zijn maatje Bram Meijer. Zij staan respectievelijk twee en één op de nationale ranglijst en zijn de grote favoriet. Ze wonnen alle toernooien waar ze deze zomer aan meededen.

Meijer (22) heeft plannen om naar Spanje te verhuizen om daar te proberen professioneel te spelen, vertelt hij telefonisch. Zijn doel: aanhaken bij de top-200. "Ik wil kijken wat mogelijk is. Het wordt heel moeilijk, maar we maken progressie, worden steeds beter."

Voor Meijer is dit NK wel een doel. Want hoe gaaf zou het zijn ook dit toernooi te winnen. "Dan kunnen Peter en ik echt zeggen dat we de beste van Nederland zijn."

Van Zuilekom heeft dat helemaal niet. Hij had zich deze week een beetje 'uitgeroosterd', zodat hij bij kon springen als iemand een teammaat zou missen. "Speelde uiteindelijk met iemand die ik niet goed kende. Verloren gelijk in eerste ronde." Grinnikend: "Zie je, het is echt een NK, je moet wel een beetje zijn ingespeeld."

De regels van Padel

Algemeen

Padel wordt bijna altijd in dubbels gespeeld.

Scoreverloop

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Dan moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tie-break gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil.

Opslag

De opslag moet onderhands. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen en wordt daarna afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiteren achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. Bij de opslag geldt dat men de bal onder of ter hoogte van zijn of haar middel moet raken. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiteren. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Zodra de bal correct in het servicevak heeft gestuiterd en correct is geretourneerd, komen beide speelhelften van 10x10m in het spel. Als de bal bij een eerste of tweede service het net toucheert en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Spelverloop

Tijdens rallies mag de bal slechts eenmaal het speelveld raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiteren of hem te volleren. Als de bal stuitert moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuiterd mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speeldveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; soms is er een regel die het spelers toelaat de bal van buiten de baan terug te spelen.

Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuitert of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Bron: Padelbond.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden