Op het matje

SYLVAIN EPHIMENCO

Wat is het toch fijn als Rotterdammer om een burgemeester te hebben die kordaat optreedt. Onze 'Abou' zet niet alleen jihadisten bijna eigenhandig op het vliegtuig maar roept ook de Turkse consul op het matje. Eergisteren maakte burgemeester Aboutaleb bekend dat hij consul Sadin Ayyildiz streng zou toespreken over de brief die hij van hem kreeg. "Ik accepteer geen inmenging met onze bevolking", schamperde Aboutaleb. Volgens de NOS zou in de brief iets staan over het verbieden van demonstraties van tegenstanders van Erdogan in Nederland. Helaas ging gisteren het gesprek onder vier ogen niet door. De consul zegde het onderhoud af, omdat dit soort zaken alleen met ministers wordt besproken. Die slinkse Turken willen natuurlijk onze Abou op zijn plaats zetten. Ze gaan zelfs verder: volgens de Turken stond de afspraak eerder gepland en was die door hen als 'beleefdheidsbezoek' aangevraagd. Met andere woorden: die kleine burgemeester liet ten onrechte zijn biceps rollen maar wordt door de Turken terug in zijn hok gestuurd. Dit lijkt me allemaal niet echt bevorderlijk voor een goede verstandhouding tussen groepen in Rotjeknor.

Een andere les is dat Ankara en Turkse diplomaten in Nederland lak hebben aan de opgeheven vingers van de Nederlandse bestuurders en amper hun autoriteit erkennen. Dit bleek al uit tal van incidenten de laatste maanden, zoals de klikaffaire, waarin Ankara zich niets van de Nederlandse overheid aantrok en over haar hoofd heen geëmigreerde onderdanen instrueerde of zelfs commandeerde. De rechtsstaat is voor Turken een rekbaar begrip. Het lijkt alsof Erdogan en zijn kliek de aanwezigheid van veel geëmigreerde Turken waar ook in den vreemde, als een legitimatie beschouwen voor bemoeienis en inmenging. Een stad als Rotterdam is met zijn 50.000 (Neder-)Turken niets anders voor Ankara dan Turkije 2.0.

Nu kunnen we altijd denken dat er gelukkig Nederturken zijn die heel anders denken. Lees de bijdrage donderdag in Trouw van het Rotterdamse raadslid Aydin Peksert ('Voor of tegen ons? Samen voor Rotterdam'). Het lijkt een pleidooi voor nuance, verbinden, compassie in de vorm van een gedicht. In feite is deze mistige bijdrage bedoeld om de steun van Nederturken voor dictator Erdogan te legitimeren, 'vrij van verwijten over lange armen van wie en waar dan ook' zoals hij schrijft. Raadslid Aydin Peksert van moslimpartij Nida is vooral omstreden sinds hij vorige maande Rotterdamse Turken toesprak op de avond van de Turkse coup. Hij noemde Erdogan toen 'onze leider' en peperde de Rotterdamse demonstranten in dat ze allemaal 'vertegenwoordigers zijn van de republiek Turkije'. Peksert eindigde zijn peptalk met "Er is geen god behalve Allah en Mohammed is zijn profeet". "Allahu Akbar", antwoordden de demonstranten.

Samen voor Rotterdam? Het is in werkelijkheid meer samen voor Turkije en Erdogan. Een evidente conclusie die zelfs een witwasoperatie via de opiniepagina's van Trouw niet kan verhullen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden