Op het Litmanenplein in Bolsward staren 35 televisies de fans aan

BOLSWARD - Voor de gelegenheid is het Marktplein omgedoopt in het Litmanenplein. Het kleine centrum van Bolsward is omgetoverd in een bescheiden voetbalstadion.

CHRISTEL PIEPER

Vierhonderd voetballiefhebbers hebben zich in de stromende regen op twee grote tribunes verzameld. De supporters zien er met hun geverfde gezichten, rood met witte sjaaltjes en natte haren uit als verzopen katten, maar de spirit zit er desondanks goed in. Regelmatig duvelt iemand van enthousiasme van de tribune af en voor aanvang van de wedstrijd wordt traditioneel Bengaals vuur afgestoken. In plaats van een voetbalveld in Rome staren 35 televisietoestellen de mensen aan.

“Dit is toch een mooie manier om een feestje te bouwen”, meent initiatiefnemer Marcel de Vries. Met steun van een aantal ondernemers staat er een grote tv-wagen en zijn tribunes opgebouwd. De bezoekers kunnen in ruil voor een tientje de wedstrijd zien. Zelf ziet De Vries niet veel van de wedstrijd; hij heeft het te druk om de al te veel springende supporters in toom te houden.

Bovenaan een tribune heeft zich een groep jongens verzameld. Martin, Harm, Rein en Johan lijken zo uit de F-side van Ajax weggelopen. De haren kort afgeschoren, zwarte jacks, en basball-caps achterover op het hoofd. Bij hen hangt een groot spandoek 'Ajax F-side on tour' om nog maar eens te benadrukken waar zij voor staan. De hele dag zijn zij al zenuwachtig geweest, geven zij na enig aarzelen wel toe. Cisca, het enige meisje van de groep, beheert het bier. Na twintig minuten wedstrijd lijkt de plastic tas al aardig leeg. Geschrokken ziet zij dat van de voorraad van zestig blikjes er nog maar drie over zijn. “We hebben al veel weggegeven. Dus het einde van de wedstrijd halen we niet met deze voorraad.” Bij de goal van Litmanen valt de schaarse biervoorraad van Cisca door al te enthousiast opspringende supporters door de tribune en wordt de voorraad door vriend Martin met moeite weer opgevist met een oude paraplu.

Een probleem is het niet om bier te krijgen, want jongens van de plaatselijke kroeg 'De Posthoorn' lopen af en aan met bladen bier. Wil Bijlstra, gekleed in een rood Ajax-shirt en Ajax-jas, zit gespannen naar de wedstrijd te kijken. Speciaal voor deze wedstrijd is hij als Ajax-fan in hart en nieren uit Spanje overgekomen. Daar runt hij een kroeg in Lloret de Mar. Erg tevreden over het verloop van de eerste helft is hij niet. “Ze lijken wel bang voor die Italianen. Maar die goal van Litmanen was wel mooi meegenomen.”

Tegen een muur staat René Dijkstra geleund. In het bonte gezelschap valt hij wel op omdat hij 'gewone' kleren aanheeft. “Ik ben een Feynoord-fan. Ik hoop wel dat ze winnen, hoor. Maar dat komt omdat ik van voetbal houdt en omdat ik wel trek heb in een feestje achteraf. Maar ik zou van mijn leven geen Ajax-kleren dragen. Dan val ik echt van mijn geloof.”

Bij de uitgangen houden vier EHBO-ers de wacht. Tijdens de wedstrijd hebben ze het niet druk en staan ook gespannen naar de wedstrijd te kijken. Verder willen zij voorkomen dat jongeren na de gewonnen strijd in de vlakbijgelegen gracht zullen springen. Met een laag modder van tachtig centimeter en evenzo veel water is dat voor hen geen aantrekkelijk vooruitzicht om eerste hulp bij verdrinking te verlenen. Helaas is het ze niet gelukt om juist dat te voorkomen, want de spanning en teleurstellingwerd een clubje van tien jongens toch te veel. Desondanks bleef het lang onrustig in Bolsward.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden