Op het ijs liggend wist ik: de Schepper bracht me tot staan

Zonder religieuze beleving geen religie – misschien is ze wel de kern ervan. Toch lees je er maar weinig over. In deze rubriek beantwoorden mensen vragen over wat ze op religieus gebied hebben beleefd. Vandaag: Leo Fijen.

Koert van der Velde

Wat hebt u meegemaakt?

„Ondanks de waarschuwingen van mijn vrouw ben ik vorige winter toch gaan schaatsen. Ik ben onderuitgegaan en heb mijn arm gebroken. Het bloedde vreselijk en het bot stak eruit. Ik werd geopereerd.

Eigenlijk wist ik het al toen ik op het ijs lag: dit is een teken. De tijd ervoor had ik maar door gerend, het veel te druk gehad. En alle waarschuwingen in de wind geslagen. Ik was niet voor niets gevallen, ik was tot stilstand gebracht. Nu moest ik wel gas terugnemen. En ik zag er de boodschap in dat ik me moest beraden over de vraag hoe ik mijn leven anders in moest richten.”

Wat denkt u: was u het die in deze nare gebeurtenis maar liever een boodschap zag, of gelooft u dat ’de andere wereld’ ermee te maken had?

„Absoluut. De Schepper heeft me een taak gegeven en hij heeft me toen tot staan gebracht.”

U werd gestraft?

„Het was voor mij eerder een opluchting. Eindelijk kon ik uitrusten. Hij heeft me zo een handje geholpen.”

Als een armbreuk een teken is, is dan niet alles wat je overkomt een teken?

„Ik zie niet in alle narigheid een teken. Je gaat een teken pas verstaan als je de tijd ervoor neemt, rustig en stil wordt. Dan kan de betekenis zich gaan ontvouwen, kun je zien of die standhoudt, of die je heelt en je verbondenheid met anderen en met het leven vergroot. Dan blijkt pas werkelijk of je een gebeurtenis als teken moet opvatten of niet.”

Gaf ’de andere wereld’ u ook troost?

„Tussen de narcose en het wakker worden was het niet om uit te houden. Ik voelde me bedrukt, maar huilen kon ik niet. Toen verschenen mijn overleden vader en moeder aan mijn bed. Het was geen droom en het was geen fantasie. Ze waren daar echt, zo beleefde ik het. Op mijn allermoeilijkste moment in jaren waren ze daar en ze namen de ballast van me af.”

U praat erover alsof u er geen twijfel bij hebt.

„Die heb ik inderdaad niet. Ik ben er volledig van overtuigd omdat ik ze levensgroot voor me zag.”

Al lijkt het echt, is er niet genoeg reden om aan de echtheid ervan te twijfelen?

„Ik vind de vraag of het écht echt is volkomen irrelevant. Het hoe of wat interesseert me niet.

Er is iets gebeurd met me. Mijn ouders verschenen aan het bed. In hun gestalte zag ik de barmhartigheid van God. Hij gaat mijn begrip te boven, maar ik ben ervan overtuigd dat hij met me op trekt.

God is er niet elke dag, maar als je stil wordt en de tijd neemt, merk je dat juist in de diepste eenzaamheid een omkering kan plaatsvinden. Dan ben je in plaats van eenzaam samen met de ene.”

Had u ook ervaringen die wel een hoog ’alsof-karakter’ hadden?

„Jawel. In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag was ik op uitnodiging van een jongerengroep in een wake in de Taborkerk in Zoetermeer. Ik zat in het liturgieboekje te bladeren toen ik op een lied van Huub Oosterhuis stuitte: ’Die naar menselijke gewoonte’. Mijn adem stokte. Al maanden was ik tevergeefs op zoek naar de tekst die mijn vader op zijn sterfbed had gezongen, en hier was die plotseling. Toen hoorde ik de stem van mijn vader alsof hij daar in de stilte tegen mij praatte. Alsof hij daar was.

Daarna had ik nog een ervaring in Rome die mij het gevoel gaf dat mijn vader echt over mij waakt, ook na zijn dood.

Ik stond temidden van duizenden bij de Sint Pieter toen er plotseling iemand op mijn schouder tikte. Het was de jongste broer van mijn vader. We waren verbijsterd. Mijn oom had me gegroet op een plek waar ik hem niet had verwacht. Ik wist zeker dat hij gestuurd was door mijn vader, om me even een hart onder de riem te steken. Een godsgeschenk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden