Op havensafari met een oude veerpont

Haven en stad hebben in Amsterdam weinig meer met elkaar te maken. De initiatiefnemers van de havensafarie willen dat veranderen.

Een bos vol granaten en wild gevangen snoekbaars die in Parijs ’haute cuisine’ is. Zomaar een paar verrassingen van de Amsterdamse haven. De hele maand september kun je op havensafari om te horen, zien, ruiken en proeven wat in de haven gebeurt.

Een oude veerpont, gebouwd in de jaren twintig van de vorig eeuw, fungeert als het equivalent van de safari-jeep. Vanaf het dek voorzien van houten banken valt geen groot wild te spotten, maar wel een massieve kraan die Nijlpaard gedoopt is en zwanen kalm dobberend tegen een decor van gigantische schepen en rokende schoorstenen. Het havenlandschap bevreemdt en imponeert. Het vaartempo ligt gelukkig aangenaam laag. Genoeg tijd om het decor van kolenbergen en schroothopen rustig in je op te nemen en de typische geur van de sojafabriek op te snuiven.

Op nog geen kwartier vanaf het centraal station begint een heel nieuwe wereld. De havensafari is bedoeld om te laten zien wat daar allemaal gebeurt. „De haven is nu nog onbekend terrein voor velen”, zegt Evert Verhagen, een van de initiatiefnemers. „De haven en de stad hebben niets meer met elkaar te maken,en dat zou wel moeten. De haven bepaalde de ontwikkeling van de stad.” Verhagen was projectmanager van het voormalige industriegebied en huidige cultuurpark Westergasfabriek. Met de voormalige Amsterdamse wethouder Jeroen Sauris en twee kunstenaars wil hij met de safari haven en stad weer dichter bij elkaar brengen. Hun initiatief bevindt zich nog in de proeffase, maar moet uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement.

De safari is opgebouwd rond de thema’s industrieel erfgoed, kunst, duurzaamheid en eten. Het is aan de safaritoerist zelf om zich in het havengebied te oriënteren. Daarvoor krijgt hij een uitgebreid boek met beschrijvingen van de bezienswaardigheden langs de route en een kaart, een verrekijker, een koptelefoon en mp3-speler met daarop podcasts over de geschiedenis van de haven en het onderwaterleven. Een van de verhalen leert dat in de haven gevangen wilde snoekbaars in Parijs als delicatesse wordt verhandeld. Ook schijnt de paling uit de Petroleumhaven heel smakelijk te zijn. Je kunt, als je extra betaalt, ook zelf hapjes proeven met ingrediënten die in de haven worden gevangen, geplukt of opgeslagen.

Langs de route zijn speciaal voor de tocht kunstwerken geplaatst die iets vertellen over het gebied: video, teksten op brandwallen en gigantische portretten op cilindervormige opslagtanks. Initiatiefnemer Verhagen stelt dat op het gebied van duurzaamheid nog niet heel veel gebeurt, maar de windmolens draaien, afval wordt gescheiden en natuurverf wordt geproduceerd. Ook wordt in de haven afgewerkt frituurvet van bijvoorbeeld McDonalds opgeslagen, om daar volgend jaar diesel van te gaan maken.

De pont legt op verschillende plaatsen in de haven aan. De spannendste stop is zonder twijfel het bunkerbos, dat is gegroeid op een voormalig militair terrein waar granaten werden getest. Nu mag je, uitsluitend onder begeleiding van een gids, het terrein verkennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden