Op gesprek in plaats van herkeuring

arbeid | Het UWV kiest voor een persoonlijke benadering van langdurig arbeidsongeschikten.

Mensen met een zware depressie of een ernstige gewrichtsaandoening als reuma of artrose zijn de afgelopen jaren nogal in de steek gelaten door het UWV. Dat moet anders, meldde UWV-bestuurder Fred Paling gisteren op een persbijeenkomst. Dus worden de bijna 11.000 mensen die in 2011 arbeidsongeschikt raakten en met wie vijf jaar lang geen contact is geweest, nu alsnog uitgenodigd voor een gesprek, vertelde Paling.

"We hadden groot protest verwacht bij deze groep omdat ze zo lang niet van ons hebben gehoord", aldus de UWV-topman. "Maar het omgekeerde is het geval. De mensen vinden het fijn. Ze zijn blij dat er weer iemand aandacht aan hen besteedt." Omdat het UWV onvoldoende artsen heeft om deze mensen opnieuw medisch te keuren, is besloten tot een persoonlijke aanpak.

De problematiek van deze mensen is veelal groter dan alleen de aandoening, zei Paling. Er zijn schulden, soms een verslaving of iemand met een lichamelijke beperking zit ook geestelijk in de put. "Daarom kunnen er soms maar kleine stapjes worden gezet."

Over de resultaten van de bezoeken wilde Paling niet veel zeggen, omdat het project pas in september 2015 is begonnen. "Bij sommige mensen zijn we al blij als ze uit hun isolement komen. Maar sommige anderen zijn zelfs alweer aan het werk. Dat hadden we nooit verwacht." Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken heeft voor de persoonlijke aanpak van deze 11.000 arbeidsongeschikten 12 miljoen euro uitgetrokken.

Uit de eerste resultaten, die Trouw in handen heeft, blijkt dat van september tot maart met 2200 mensen is gesproken. Duizenden arbeidsongeschikten komen überhaupt niet in aanmerking voor dit project omdat ze te oud zijn, inmiddels een andere uitkering krijgen, geëmigreerd zijn of in gevangenschap verkeren.

Slechts 2 procent wilde niet meewerken met het initiatief. Zeven mensen hebben (weer) een vaste baan en 27 mensen zijn gedeeltelijk aan het werk. Dus bijna 1,5 procent van de deelnemers is betaald aan de slag. In de meeste gevallen waren deze personen al aan het werk of daar klaar voor, meldt het vertrouwelijke verslag van het UWV.

Dat een aantal mensen uit hun sociaal isolement komt, wordt door het UWV ook als winst gezien. Er zijn tussen UWV en het ministerie van sociale zaken geen doelen afgesproken. Maar er wordt na een paar jaar wel gekeken of er kans is dat de 12 miljoen euro terugverdiend wordt doordat er uitkeringen omlaag kunnen of zelfs worden stopgezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden