Op fietspaden mag niet het recht van de sterkste gaan gelden

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Op onze fietspaden zijn ze jaloers in het buitenland, maar de Nederlanders zelf raken er steeds vaker met elkaar in conflict. Wat bedoeld was als een vrije baan voor gezond en duurzaam vervoer dreigt te veranderen in een strijdtoneel waar fietsers om elke centimeter vechten.

Het grootste gevaar in zo'n chaos is dat het recht van de sterkste gaat gelden: ouderen en kinderen moeten dan wijken voor snellere en agressievere fietsers. Om over de scooters maar te zwijgen.

Veiligheid.nl deed nu onderzoek naar het aantal ongelukken. Dat blijkt inderdaad te stijgen. Zo verdubbelde het aantal wielrenners dat op de spoedeisende hulp belandde in de eerste tien jaar van deze eeuw. Wie daaruit concludeert dat vooral wielrenners betrokken zijn bij fietsongevallen, vergist zich. Veruit de meeste fietsbotsingen vinden plaats tussen twee gewone fietsen, vaak doordat een fietser het achterwiel of het stuur van een andere fietser raakt. Soms ook gaat het om een botsing op een paaltje of ander obstakel.

De fietsbotsingen veroorzaken vaak botbreuken, maar ook hersenletsel komt vrij vaak voor.

Alle reden om de veiligheid op de fietspaden te vergroten.

Veiligheid.nl stelt voor om aparte fietspaden aan te leggen voor het snellere fietsverkeer. Nu ben je als fietser vaak al blij als er ruimte is gevonden voor een gewoon fietspad. De ruimte ontbreekt om nog een tweede fietspad voor sneller verkeer aan te leggen, of er zouden dubbeldeksfietspaden moeten worden aangelegd en dat is natuurlijk niet realistisch.

Bovendien leert de ervaring op plaatsen waar nu al stroken asfalt naast elkaar lopen dat de gebruikers van die gescheiden fiets- en voetpaden op elkaars paden lopen en fietsen. Als er ook nog fietssnelwegen bij komen, is de kans groot dat wielrenners alsnog over het voetpad en voetgangers met kinderwagen over de fietssnelweg gaan. Menselijk gedrag is nu eenmaal weerbarstiger dan de geordende tekentafelfantasie van de verkeerskundige.

De volle fietspaden kunnen we maar het beste aanvaarden als symbool van een maatschappij die duurzamer en gezonder wordt. Beleefdheid, om eens een fijn ouderwets woord te gebruiken, kan ook hier de meeste conflicten voorkomen. Wie door de drukte niet de snelheid haalt die hij wilde, kan zich gelukkig prijzen met een ongepland moment van rust. Politiecontrole kan duidelijk maken dat niet het recht van de sterkste geldt. Gemeenten kunnen voor bredere paden zorgen. En mogen die paaltjes weg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden