VALSE START

'Op één vacature in de journalistiek solliciteerden soms wel 300 mensen'

Angela Poll Beeld
Angela Poll

Door de crisis van 2008 belandden afgestudeerden onderaan de maatschappelijke ladder. Vandaag: Angela Poll (26) wilde mooie grote journalistieke verhalen schrijven, maar het werd noodgedwongen onlinemarketing.

Het is al volop crisis als Angela Poll in 2010 aan haar studie journalistiek begint. Maar kiezen voor een opleiding waar de baankansen vele malen groter zijn, komt niet in haar op. Al op jonge leeftijd pent ze haar eigen sprookjes neer. Een paar jaar later begint ze na de middelbare school enthousiast aan de minor journalistiek, zegt de nu 26-jarige. "Ik heb altijd veel creativiteit kunnen stoppen in het interviewen van mensen en het schrijven van verhalen."

Die hang naar verhalende journalistiek blijft ze ook tijdens haar studie aan de hogeschool in Ede houden. Poll kiest niet voor de stageplaatsen waar met grote scoops misstanden boven water worden gehaald, maar focust zich veel liever op het schrijven over opmerkelijke artiesten in de muziekwereld en het maken van documentaires. Ze loopt stage bij een leer-werkbedrijf in audiovisuele producties, bij een podcastproject van de gemeente Utrecht en een documentairebedrijf in Amsterdam.

"Niet zo handig", zegt ze daar acht jaar later over. Want na haar afstuderen liggen de banen alles behalve voor het oprapen. Waar studiegenoten die stage hebben gelopen bij NOS of 3FM nog freelanceopdrachten weten binnen te harken, moet Poll genoegen nemen met nauwelijks of niet betaalde schrijfklussen. Of veredeld vrijwilligerswerk binnen de filmwereld.

Duikt er wel een betaald baantje op dat binnen handbereik is, dan valt het salaris vies tegen. "BDU, een Barnevelds mediabedrijf, bood een leer-werkplek aan voor 350 euro in de maand. Heel nobel hoor, maar vraag mensen niet om dan fulltime te komen werken."

Want als Poll niet schrijft, is ze geld aan het verdienen. Naast haar schrijfklussen heeft ze twee, soms drie baantjes tegelijkertijd. In de horeca en via uitzendbureaus in de klantenservice. "Ik deed er alles aan om maar niet terug te moeten naar mijn ouders."

Concurrentie

Ondertussen doet ze tientallen sollicitatiebrieven de deur uit, in de hoop die uitdagende, goedbetaalde journalistieke baan te bemachtigen. "Maar de concurrentie is groot. Op één vacature solliciteerden soms wel 300 mensen."

Na twee jaar geeft ze het op. De vele bijbaantjes om rond te komen, frustreren. Net als het vaak onbetaald schrijven. Ze besluit het over een andere boeg te gooien en klikt op een ander soort vacature die vaak op de sites verschijnt die ze dagelijks bezoekt; die voor contentmanager. "Toen ik solliciteerde, werd ik wel uitgenodigd. Hey, dacht ik, hier zijn wel mogelijkheden."

Inmiddels is ze al anderhalf jaar trainee in de onlinemarketing. Ze schrijft blogs, interviewt collega's, geeft informatie over projecten waar het bedrijf waar ze werkt mee bezig is. Allemaal om aan de buitenwereld te verhalen wat haar werkgever doet.

Leuk? Hartstikke, zegt Poll. Vooral omdat ze nog steeds met schrijven bezig is. Dan toch die nuance: "Ik wil me graag in de contentmarketing blijven bewegen. Maar in ieder geval één dag in de week wil ik wel journalistieke dingen blijven doen. Dat blijft kriebelen."

Verloren generatie

Jongeren die afstuderen in het midden van de economische crisis, in de jaren 2010 tot en met 2015, worden nu al de verloren generatie genoemd. De baan waarvoor ze leerden, is er niet. Als de crisis over is, gaan ze weer solliciteren naar banen waarvoor ze geleerd hebben. Pas afgestudeerden gaan dan voor, die zijn jonger en goedkoper. Weer vist de verloren generatie achter het net. Hoe vergaat het hen na deze valse start? Trouw portretteert een aantal mensen van deze generatie. Andere afleveringen vindt u hier.

Lees ook:

Door de crisis ontpopte deze ABN-stagiaire zich tot bokskampioen

Delano James (27) liep stage bij een grote bank net toen het bankwezen de broekriem aantrok. Uiteindelijk vond hij zijn heil in de sport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden