Op een landgoedfair gaan de hekken voor één keer open. Zonder betalende bezoekers houdt de baron het immers niet uit.

Hun voorouders hadden er niet aan moeten denken: duizenden mensen die ronddrentelen op hun Heerlijkheid Mariënwaerdt, in kraampjes en tentjes producten van Mariënwaerdtse bodem kopen, het deftige 'Grote Huis' bezoeken en nieuwsgierige blikken in de prachtige bibliotheek werpen, rondgeleid worden door de landheer zelf. En dat op het landgoed in Beesd, waar eeuwenlang rust en stilte heerste, in de beschutting van de Linge!

En toch denken baron Frans van Verschuer en zijn vrouw Nathalie dat ze in de geest van hun adellijke voorgeslacht bezig zijn, als ze komende week weer de jaarlijkse Landgoedfair organiseren -van woensdag tot en met zondag. Waar andere landgoedeigenaren liever geen mens zien op hun terrein, schotelen zij in vijf dagen de verwachte 50000 bezoekers (het aantal van vorig jaar) een uitgebreid programma voor. En ze doen dat met passie voor Mariënwaerdt. Om hun landgoed in stand te kunnen houden en om tegelijk zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten.

Er staan hier en daar nog wel bordjes met 'Verboden Toegang', maar de Landgoedfair is één groot Open Huis. Voor de tiende achtereenvolgende keer wordt het feest op het landgoed. Met muziek, ballonnen en een feesthoedendag. Met meer dan honderd stands waar jam van eigen bodem te koop is, chutney van eigen groente en fruit, pompoenen en appelmoes, boerenkaas en wollen truien. Maar ook met rondleidingen door de tuinen en het huis, met een slipjacht met ruiters en bloedhonden, met ringsteekwedstrijden tussen Fjordenpaarden en New Forest Pony's en een zigeunershow met Tinkerpaarden.

De baron en de barones hebben er dagwerk aan gehad om de fair voor te bereiden, bijna een heel jaar lang zijn ze bezig geweest. Ze breiden het programma elk jaar uit, al was het maar om de vaste klanten van de fair te blijven trekken. ,,Je kunt niet terugvallen op een draaiboek'', zegt Frans, die samen met zijn vrouw de directie over het landgoed voert. De eerste fair, in 1995, was heel wat bescheidener van omvang, minder deelnemers en minder attracties. De landbouw -Mariënwaerdt omvat 900 hectare met uitgestrekte akkers, boomgaarden, bossen en weilanden- leverde onvoldoende op om het landgoed te onderhouden en om gebouwen en elementen als het 18de-eeuwse landhuis, de veertien monumentale hofsteden met hooibergen en vloedschuren, de kas en de tuinen te herstellen. De familie Van Verschuer ging op zoek naar nieuwe economische dragers en kwam uit bij de landgoedfair. Het is geen kopie van Engelse fairs, al proef je op het terrein wel iets van Seasons en Landleven, maar een boerenfeest. Het mag van Van Verschuer nog wel wat volkser. Bezoekers die na aankomst de achterbak van de auto openen en de plaid en picknickmand te voorschijn halen, zoals hij in het Engelse Chatsworth zag, heeft hij op Mariënwaerdt nog niet meegemaakt. ,,Een beetje jaloers zijn we wel. Maar aan de andere kant kom je bij ons geen standhouders met de nieuwste Toyota tegen of spantenten met oude lorren.''

De eerste fair trok 10000 bezoekers in drie dagen, maar de buurt liep nog niet echt te hoop. Mariënwaerdt, in 1734 gekocht door graaf Van Bijlandt en sindsdien door dezelfde familie beheerd en geëxploiteerd, was altijd een gesloten terrein geweest. Zo'n fair vond men maar een elitaire bedoening. Maar langzamerhand is dat bijgetrokken en zo'n menconcours met combinaties uit de streek zal de band met de streek ongetwijfeld ook versterken.

Frans en Nathalie van Verschuer verheugen zich op het evenement. Trouwens, de hele familie is in touw voor de fair. Vader Otto, een bekendheid vanwege zijn politieke (CHU/CDA) en zakelijke activiteiten (voorzitter Rabobank), moet zijn bibliotheek nog op orde brengen. De 'oude jonker' verzorgt met zijn vrouw en hun dochters de rondleidingen in huis en in de moestuin. Het geeft iets weer van de sfeer op het landgoed, zegt Frans. Zo'n fair is een familiefeest, waar iedereen vrij voor neemt, maar ook een sociale gebeurtenis. Alle bedrijfstakken op het landgoed (naast boeren ook de eetgelegenheden zoals het nieuwe pannenkoekenhuis en het restaurant) zijn bij de organisatie betrokken. En 's avonds schuiven ze allemaal aan dezelfde tafel aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden