'Op een eigentijdse manier weer over God gaan praten'

Laat als christelijke school zien waar je voor staat. Dat schrijft Dick den Bakker, directeur Onderwijs en Identiteit bij de Besturenraad (centrum voor christelijk onderwijs) in zijn boek 'Scholen met Lef'.

Den Bakker geeft drie tips hoe christelijke scholen hun onderwijs in deze seculiere samenleving kunnen vormgeven:

1

"Beken kleur: in deze geseculariseerde tijd is het essentieel om als school duidelijk te zijn over wat je drijft.

Het draait in het onderwijs niet alleen om goede cijfers voor taal en rekenen. Het gaat ons ook om de vertaling van christelijke uitgangspunten in de manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven. Het idee dat ieder mens er mag zijn en dat er op je gewacht wordt met oog op de toekomst zijn uitdagende uitgangspunten voor christelijk geïnspireerde scholen. Het besef dat je er in het leven niet alleen voor staat en dat je niet alleen voor jezelf leeft. Maar ook naastenliefde en vergeving.

Dat zijn allemaal inspirerende bouwstenen voor het verhaal van de school."

2

"Maak van de school een gemeenschap: Een christelijke school kan zorgen voor verbinding tussen mensen in deze geïndividualiseerde samenleving. Zorg vanuit het 'grote verhaal' van geloof, hoop en liefde voor inspirerende en bezielende ontmoetingen. De school kan zo een gemeenschap worden, waaraan jongeren, leraren en de ouders zich verbonden voelen en die hun leven betekenis geeft. Daarmee geven christelijke scholen antwoord op de maatschappelijke onrust die door veel mensen nu wordt ervaren."

3

"Breng God ter sprake: Na een tijd van verlegenheid is het nu zaak om op een eigentijdse manier over God te gaan praten. Dat gebeurt natuurlijk allereerst door het vertellen van Bijbelverhalen. Maar ook in gesprekken tussen en met leerlingen waarin zingevingsvragen aan de orde komen. Hóe God ter sprake komt, is aan de school. In een meer orthodoxe omgeving zal dat natuurlijk wat anders gaan dan op een school met leerlingen uit verschillende culturen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden