'Op een dag pakken we hem'

De politie heeft in de zaak-Sybine Jansons voor het eerst sinds maanden enige vooruitgang geboekt. Van de dader is een DNA-spoor beschikbaar en een gedetailleerd signalement.

Die mededeling heeft het afgelopen Pinksterweekeinde tot ruim zeventig nieuwe tips geleid. De politie heeft bevestigd dat Sybine seksueel misbruikt is voor zij is vermoord.

Het 13-jarige meisje is waarschijnlijk vrij kort na haar vermissing op 19 januari in het water van de Grote Heycop in Breukelen achtergelaten. Daar werd haar lichaam op 24 februari gevonden.

Verdere bijzonderheden wil de politie in het belang van het onderzoek nog niet vrijgeven.

In elk geval aan zes mannen die eerder als verdachten zijn verhoord, zal de politie vragen om mee te werken aan een DNA-test. Zij hebben wel een sluitend alibi voor de dag waarop Sybine verdween, op weg van school in Doorn naar huis in Maarn.

Vergelijking van het gevonden DNA-materiaal met dat van de mannen geeft absolute zekerheid omdat het genetisch materiaal (te vinden in bijvoorbeeld haar- en huidresten) net zo uniek is als een vingerafdruk.

Politiewoordvoerder P. Grasmaijer sluit niet uit dat nog meer mannen voor een DNA-test worden opgeroepen. De politie regio Utrecht moet dat nog bespreken met het openbaar ministerie.

Eenzelfde onderzoek wordt overwogen in de onopgeloste zaak van de Utrechtse serieverkrachter, van wie ook een DNA-profiel bekend is. Deze zaak staat los van de gewelddadige dood van Sybine Jansons.

Van de mogelijke dader is ook een - opvallend gedetailleerd - signalement vrijgegeven. Een getuige heeft een meisje, mogelijk Sybine, op de dag van haar verdwijning om half vier 's middags zien praten met de bestuurder van een blauwe vierdeurs sedan personenauto, op de hoek van de Amersfoortseweg en Maarnse Grindweg. In het bos bij deze weg is later Sybines fiets en rugzakje gevonden.

De bestuurder van de auto is een blanke man tussen de 40 en 50 jaar, breed postuur, ongeschoren, vrij groot rond hoofd, volle bos grijs-zwart achterover gekamd haar, donkere borstelige wenkbrauwen, vrij grote gebogen neus, snor en kraaienpootjes bij de ogen.

Getuigen hebben in de week vóór 19 januari verschillende keren een blauwe auto in de buurt geparkeerd zien staan. In de auto zat een man die aantekeningen maakte. Hij zou ook een voorbij fietsend meisje hebben aangesproken.

Volgens onderzoeksleider A. Sanders moet de dader het zedendelict hebben voorbereid en volgens een bepaald scenario te werk zijn gegaan.

De politie gaat er vooralsnog van uit dat de dader niet tot de bekendenkring van Sybine behoort. Dat valt op te maken uit het eigen relatie-onderzoek en uit de 'daderbeschrijving' van de Centrale recherche-informatiedienst en deskundigen uit de Verenigde Staten.

Een rechercheteam van zestig politiemensen is nog steeds fulltime bezig met het natrekken van tips. Teamleider M. Tiehuis zegt in het Utrechts Nieuwsblad over het vinden van de dader: ,,Ik heb goede hoop dat we ooit bij hem voor de deur staan. Dat zeg ik op grond van het onderzoek, het DNA waarover we beschikken, maar ook op basis van mijn ervaring. Die man moet ergens al in de politiesystemen zitten. Op een dag pakken we hem.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden