Op drugslauweren is het goed rusten

In april is het 21 jaar geleden dat het Openbaar Ministerie aankondigde dat een half miljard gulden, een slordige 225 miljoen euro, aan crimineel verdiend geld zou worden gevorderd van Cees H.

Dat justitie destijds met zo'n uitzonderlijk hoge claim schermde, zegt iets over de status die de geboren Amsterdammer en drugshandelaar H. al vroeg in zijn misdaadcarrière opbouwde. Justitie wist de claim overigens niet hard te maken. H. is inmiddels 62 jaar en maakt aan het einde van zijn criminele loopbaan zijn hang naar rust volledig waar.

Alle opwinding van het afgelopen jaar over hem ten spijt, kiest hij voornamelijk voor de luwte. Geen televisieoptredens, geen antwoord op prangende vragen over de zakelijke overeenkomst die hij vijftien jaar geleden sloot met toenmalig officier van justitie Fred Teeven, nu net afgetreden als staatssecretaris van veiligheid en justitie. Tot dusver alleen een telefonische reactie, gisteravond bij 'Nieuwsuur', waarin hij zei het prima te vinden als Teeven de details van de deal openbaar maakt. Hij ontkende verder dat hij informant is geweest van de politie en dat de deal de beloning hiervoor zou zijn geweest.

'Puk', zoals vanwege zijn geringe lengte zijn bijnaam luidt, is in zijn daden groter gebleken dan in zijn woorden. Daden waren er vooral op crimineel gebied, in de drugshandel waarmee hij bijna veertig jaar geleden al de aandacht trok van justitie. In zijn jonge jaren liet hij zich ook sportief gelden. Bij Amstel Tigers speelde hij ijshockey op topniveau.

De drugshandel leverde hem een vermogen op, maar bracht hem ook meermalen in de cel. Dat een dergelijke opsluiting hem niet zinde, maakte hij duidelijk met twee ontsnappingspogingen. Eén ervan lukte, waarna hij jarenlang uit handen van justitie wist te blijven.

De tweede keer, in 1994, liet het geluk hem in de steek. De springstof die de Bijlmerbajes was binnengesmokkeld miste de kracht om het gepantserde raam te breken. Voor H. vormde dat later de munitie voor een van zijn schaarse publicitaire grapjes. "De Bijlmerbajes kwam met een rekening voor de schade aan het raam", zei hij. "Van wat overbleef heb ik nog steeds heel veel plezier."

Tussen alle drugsbesognes door zwierf de ooit als autohandelaar begonnen H. door landen als Spanje, Frankrijk en België, waar hij in Antwerpen een autoverhuurbedrijf begon. Het gemis van zijn wortels woog voor hem zo zwaar dat hij terugkeerde naar Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden