Op diplomatiek ijs gaat Nederland onderuit

Er komen ingrijpende schaatshervormingen, met één stem tegen

Als op een schaatscongres de stembordjes omhoog gaan, kleurt dat van Nederland als enige rood. Waar het om hervormingen van het langebaanschaatsen gaat, is Nederland de notoire dwarsligger, geeft technisch directeur Arie Koops volmondig toe. Deze schaatsnatie heeft ook het meeste te verliezen.

Oranje baarde tijdens de Winterspelen in Sotsji opzien met de recordscore van 23 medailles (8 goud, 7 zilver, 8 brons). In de zomer stonden daar gevoelige, schaatsdiplomatieke nederlagen tegenover. En die staan daar niet los van. De brullende leeuw wordt elders in schaatsland als een bedreiging gezien.

Daarom kon dat ene rode bordje niet voorkomen dat de Nederlandse medaillekansen in de toekomst ingedamd worden; de traditionele dubbele start op de 500 meter verdwijnt, de langste afstanden worden ondermijnd, en er staat een gedrocht van een Europees kampioenschap aan te komen.

Arie Koops schetste gisteren voor de NK afstanden waartoe de wijzigingen de komende seizoenen zullen leiden, al is de uiteindelijke uitkomst voor de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang nog ongewis. Daar zal de 500 meter in één rit worden beslist, tot woede van Nederland, dat tegenwoordig ook op deze sprintersafstand domineert. Maar het verlangde wisselgeld, de massastart als nieuw olympisch onderdeel, is nog niet binnen.

Over die dertiende en veertiende kans op een olympische schaatstitel moet het IOC nog beslissen. De WK afstanden van volgend jaar in Heerenveen krijgen wel al de internationale primeur van deze minimarathon over zestien ronden.

Waar in de wandelgangen van het ISU congres in Dublin afgelopen zomer werd gezinspeeld op afschaffing van de EK, koos Nederland eieren voor zijn geld met juist een rigoureuze uitbreiding van het evenement vanaf 2017.

De grote vierkamp zal daar een kleine zijn, met de 3 of de 5 kilometer als langste afstand. Maar op die EK nieuwe stijl zal tevens worden gestreden om afstandstitels, en die van de ploegenachtervolging en massastart. Dat heeft een enorme titelinflatie tot gevolg waarmee Koops niet gelukkig is. "Het was dit, of geen EK. En andere landen willen zoveel mogelijk titels, omdat daaraan subsidies zijn verbonden."

Het invoeren van de kleine vierkamp lijkt de opmaat voor (olympische) afschaffing van de 10 kilometer, het onderdeel waarop niet zelden alle drie Nederlandse deelnemers op de erepodia staan.

Dat laatste zal echter niet meer gebeuren; het maximaal aantal deelnemers per land is al voor de komende WK afstanden teruggebracht van drie naar twee.

Gezien dat mogelijk verdwijnen van de langste afstand op de Winterspelen verlegt specialist Sven Kramer zijn aandacht naar de 1500 en 5000 meter en mogelijk naar de massastart.

Al dit seizoen is het maximale aantal startplaatsen voor de internationale toernooien teruggebracht. Op de EK en de WK's allround en sprint staan twee startplaatsen voor Nederland vast. Voor het derde startbewijs moeten de rijders door een ingewikkelde selectiemolen die gisteren met de NK afstanden is gaan draaien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden