Op deze champignon wordt stroom gemaakt

Bionische champignon met een elektriciteitsnetwerk van nanobuisjes (zwart) en cyanobacteriën (groen). Beeld FOTO Sudeep Joshi, Stevens Institute of Technology.
Bionische champignon met een elektriciteitsnetwerk van nanobuisjes (zwart) en cyanobacteriën (groen).Beeld FOTO Sudeep Joshi, Stevens Institute of Technology.

De champignon op de foto is een elektriciteitscentrale. Het stroompje dat hij levert is piepklein, er zou nog geen kabouterlampje op kunnen branden, maar dát hij stroom produceert is een technologisch hoogstandje.

Deze bionische champignon werd gemaakt op het Stevens Institute of Technology in de Amerikaanse staat New Jersey. Doel van de betrokken onderzoekers was te laten zien wat er mogelijk is als je kunsten van de natuur combineert met technologie van de mens.

Wat de mens van nature niet kan maar planten en bacteriën wel, is elektrische energie winnen uit zonlicht. Zogenoemde cyanobacteriën zijn er meester in. Kolonies van die bacteriën zitten dicht opeen in de groene gel die in cirkels op de champignon is aangebracht. Deze combinatie met een schimmel, de paddenstoel, doet de bacterie goed. De paddenstoel voorziet de bacterie onder meer van water. Het werkt veel beter dan met een paddenstoel van plastic, die de onderzoekers ook hebben geprobeerd.

3D-printer

De bacterie gaat uit zonlicht dus elektriciteit winnen. Maar normaal gebruikt hij die energie voor zijn eigen huishouden. Je moet een manier vinden om de stroom uit de bacterie te halen. Daarvoor kozen de onderzoekers minuscule koolstofbuisjes, beter bekend als grafeen. Het is nanotechnologie, die de mens heeft ontwikkeld en die hier met de kunsten van de natuur wordt gecombineerd. En wel met behulp van nóg een uitvinding van de mens: de 3D-printer.

Met die 3D-printer is op een alledaagse champignon een elektriciteitsnet geprint van nanobuisjes. En daar overheen is het spoor geprint van bacteriekolonies. Waar die zwarte en groene lijnen elkaar kruisen, ontstaan contactpunten tussen de bacteriën en het stroomnet. Daarmee bleek het inderdaad mogelijk elektriciteit uit de bacteriekolonies te halen.

Er zijn vele manieren om het vermogen van planten en bacteriën om zonlicht om te zetten in energie en grondstoffen te benutten, te beginnen met landbouw. En veel van die manieren zijn eenvoudiger dan deze complexe paddenstoel. Maar deze elektrochampignon laat zien wat de bionische mogelijkheden zijn. De onderzoekers wijzen op bacteriesoorten die in staat zijn om licht uit te stralen of een bepaald gif te detecteren. Die natuurlijke vaardigheden kun je op eenzelfde manier combineren met menselijke technologie, is hun hoop.

Lees ook:

De oplossing zit onder de motorkap van de plant

Meer voedsel nodig? Meer energie? En minder CO2? Dat kan. Door de motor van de plant op te voeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden