Op De Wijngaard is het deze week ’doe-lief-week’

’Ik heb Lisanne gekust’. Yasar (6) leest de tekst van zijn eigen briefje dat hij op een groot kartonnen hart plakte. „Want ik ben op d’r verliefd”, legt hij uit.

Het hart van Yasar hangt in de hal van christelijke basisschool De Wijngaard in Hoofddorp. Op veel scholen wisselen leerlingen vandaag – Valentijnsdag – druk liefdesbriefjes en cadeautjes uit. Maar De Wijngaard, waar Yasar in groep 3/4 zit, doet het dit jaar anders. Daar geven de leerkrachten vandaag geen aandacht meer aan Valentijnsdag.

Te commercieel, te weinig spontaan, vindt de school de liefdesbetuigingen, net als op Moederdag en Vaderdag. In plaats van al die dagen stond vorige week vijf dagen lang ’aardig doen’ centraal. Adjunct-directeur Annelies Siezenga (40): „We noemden het ’de doe-lief-week’.”

„Kinderen krijgen sociale vaardigheden niet altijd meer mee vanuit huis. Je merkt dat de samenleving verhardt. Bij ruzie is vaak het eerste middel een grote mond. Wij willen de kinderen leren om op een nette manier met elkaar om te gaan.”

De school met ruim 200 witte leerlingen staat midden in een nieuwbouwwijk uit de jaren tachtig en heeft geen achterstandsleerlingen. „Wij hebben ook wekelijks aandacht voor een leefregel,” zegt Siezenga. „Zoals: als samen spelen niet lukt, laten we elkaar met rust. Of: gaat er iets kapot, dan zeg ik dat tegen de juf.”

Tijdens de ’doe-lief-week’ heeft ieder kind een cadeau gemaakt en dat aan iemand gegeven die het lief vindt. Verder schreven de kinderen op briefjes wat voor aardigs ze voor iemand anders deden en plakten dat op het rode hart in de hal.

Maar al laat de school Valentijnsdag vandaag links liggen, sommige kinderen zijn er wel mee bezig. Eveline (7) vertelt ’verkering’ te hebben met Rik uit groep 2. „Ik maak voor hem thuis allemaal strookjes en die plak ik aan elkaar in de vorm van een hartje.”

En Milou (7) hoopt dat ze géén kaartje krijgt vandaag. Zij wijst op een briefje van een aanbidder in het rode hart. ’Ik heb Milou gekust’, staat er. Milou: „Het klopt wel, maar ik wilde het niet. Hij zat de hele tijd maar te zeuren om een kusje. Ik vind hem best vervelend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden