Op de Weekend Academie delen kinderen hun toekomst met de koning

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Weekend Academie geeft kinderen met een achterstand een duwtje in de rug. Het initiatief kreeg een Appeltje van Oranje.

Lidwien Dobber

Lotfi (13) doet snel zijn haar goed. Hij wist dat er een wethouder kwam om te horen hoe de Weekend Academie hem helpt bij zijn schoolcarrière. Nu komt ook de koning naar Bos en Lommer!

Lotfi en zijn groepsgenoten maken een mood board: uit bladen variërend van Linda. tot Het Parool knippen ze plaatjes die koning Willem-Alexander laten zien waar ze over tien jaar willen staan. Razendsnel, want het nieuws dat de koning komt, is ze tien minuten van tevoren meegedeeld. En het moet geheim blijven tot hij weg is. Dus is het even verboden om te app’en, te facebooken of te bellen. Niet erg, want daar hebben ze toch geen tijd voor.

Bilal (14) plakt dure auto’s op, Ismail (14) de advertentie voor een Hugo Boss-pak, en Magdaline (13) knipt een paar baby’s uit. Zo heeft de koning meteen gespreksstof als hij binnenkomt. Dus Bilal wil autodealer worden? Welk merk het liefst? Mercedes, antwoordt de jongen. En gaat Ismail ook voor het ondernemerschap, vraagt Willem-Alexander. En ambieert Magdaline een loopbaan als verloskundige? Heeft ze misschien familieleden die dat werk doen? Ja, zegt het meisje, haar nichtje is net klaar met de opleiding.

Een vak leren

Een succesvolle carrière is geen gegeven voor de kinderen die naar de Amsterdamse Weekend Academie komen, legt directeur Oguz Dulkadir de koning uit. Ze zijn als hij. Als Turkse tiener kwam hij in Zaandam terecht. Omdat hij nauwelijks Nederlands sprak, dachten zijn docenten: laat hem maar zo snel mogelijk een vak leren. Ze duwden hem de technische kant op. “Maar ik ben helemaal niet technisch.” Het was een passant in de bus die hem de suggestie aan de hand deed om naar het hbo te gaan. Hij koos voor pedagogiek. “Wat een opluchting om dat te studeren.”

Maar de toekomst is net iets te belangrijk om aan dergelijk toeval over te laten, vindt Dulkadir. Als ouders nauwelijks zijn opgeleid, gebrekkig Nederlands spreken, vooral bezig zijn de eindjes aan elkaar te knopen of het belang van school niet zien, mag dat de loopbaan van een kind niet in de knop breken. Dus richtte hij in 2006, in achterstandswijk Bos en Lommer, de Weekend Academie op. Aanvankelijk om kinderen in het weekend bij te spijkeren, inmiddels dagelijks geopend voor hulp bij huiswerk, sociale vaardigheidstrainingen, sporten en vooral ook gesprekken met mensen die al hebben gevonden wat de kinderen nastreven: werk waar ze plezier in hebben. Twaalf Academies zijn er nu, in Amsterdam, Haarlem en Almere.

Appeltje van Oranje

Het koninklijk paar waardeert de inspanningen van Dulkadir en zijn team. In mei kreeg de Weekend Academie een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds, een prijs voor succesvolle sociale initiatieven. Willem-Alexander en Máxima zijn beschermpaar van dat fonds. De koning benadrukt dat de selectie van de prijswinnaars aan het Oranje Fonds is, niet aan hem en zijn vrouw. Maar het Appeltje dat de Weekend Academie kreeg had niet één, maar twee blaadjes. En dat duidt erop, zegt Noor Waardijk van de Academie, dat zij de favoriet waren van het koningspaar.

Autodealer-in-spe Bilal heeft al een belangrijke les geleerd, vertelt hij de koning. Er moet iets zijn dat zijn bedrijf speciaal maakt. Hij wil van benzineauto’s elektrische auto’s maken, heeft hij bedacht. De koning wil graag weten hoe je dat doet. “Daar moet ik nog achter komen”, zegt Bilal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden