Op de vingers getikte docent eist rechtzetting

UTRECHT - De universitair docent die onlangs door de Universiteit Utrecht gekapitteld werd omdat hij een omstreden rassentheorie eenzijdig zou hebben behandeld, eist heropening van zijn zaak.

Eind februari deed een commissie van de universiteit uitspraak over een klacht die door een studente interculturele psychologie tegen de docent was aangespannen. Volgens de studente heeft de docent, Akko Kalma, de kwaliteit van het onderwijs geschaad door een controversiële theorie van de Canadese wetenschapper Ruhston ongenuanceerd te behandelen. In Ruhstons theorie worden de verschillen tussen rassen evolutionair genetisch verklaard.

De commissie gaf de studente gelijk: Kalma had zijn studenten over de wetenschappelijke kritiek op de theorie moeten vertellen en hen op de maatschappelijke gevoeligheid ervan moeten wijzen. De commissie deed de uitspraak zonder Kalma te horen; hij was inmiddels met de vut en 'per e-mail niet bereikbaar'.

In een woedende brief aan het College van Bestuur schrijft Kalma dat hij wél bereikbaar was. Niet altijd en direct, maar wat wil je, als je met een zeiljacht op de 'volstrekt onbewoonde Chileens-Patagonische wateren' aan het varen bent. Binnen de faculteit, betoogt Kalma, was dit op diverse plaatsen bekend. Een collega, Hugo Kroeze, bevestigt dit. Kroeze had wél regelmatig contact met Kalma en dat had de universiteit, via het universiteitsblad, kunnen weten. ,,Via mij heeft de commissie geen contact met Kalma proberen te zoeken.''

Kalma's lezing staat haaks op die van zijn studente. Volgens Kalma had hij zijn studenten wél gewaarschuwd. ,,Ik heb hen aan het begin van het college verteld dat het zou gaan om een theorie van iemand die vanwege racistische opvattingen tijdens lezingen met rotte tomaten bekogeld wordt.'' Een woordvoerder van de universiteit kon gisteren nog geen reactie op Kalma's bezwaarschrift geven. Maar hij schat in dat de zaak niet wordt heropend, omdat de commissie 'zorgvuldig heeft gehandeld'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden