Op de Veluwe woont een wolvin, met een wolf in de buurt: natuurbeschermers dromen al van een roedel

Een zeven weken oude rode wolf met beide ouders in een afgeschermd park in North Carolina in de Verenigde Staten.Beeld AP

Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.

“Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt op de Noord-Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes”, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. “Dit is het begin van een roedel.”

Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied. Er waren al langer signalen van de vestiging van wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal is genoemd. Als een wolf een half jaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens wolvenkenners dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. Vermoedelijk woont er ook een wolvin op de Midden-Veluwe. Daarover is medio maart zekerheid.

Drollen verzamelen

De provincie Gelderland vroeg eind januari om versneld DNA-onderzoek, omdat de provincie duidelijkheid wilde hebben over de terugkeer van de wolf. Het DNA-onderzoek is uitgevoerd door de universiteit van Wageningen. Voor het onderzoek verzamelden vrijwilligers van Wolven in Nederland drollen. “Nu blijkt maar hoe belangrijk het is om de wolf actief te volgen. Dankzij de verzamelde uitwerpselen zijn we verrast door een derde wolf op de Veluwe”, aldus de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth.

Wolvenkenners gaan nu onderzoeken hoe groot het leefgebied van de wolvin is. Eind maart praat de provincie met betrokken veehouders, natuurbeheerders en gemeenten. Lang niet iedereen is blij met de komst van de wolf. Het dier boezemt angst in en veehouders zijn bang dat een wolf hun schapen opeet. “Sinds de wolvin op de Noord-Veluwe rondloopt is daar niet één schaap aangevallen. Uit de keutels blijkt dat ze genoeg heeft aan wild uit de bossen”, stelt Wolven in Nederland.

Gelderland zal de komende drie jaar alle wolvenschade vergoeden en meebetalen aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. “De wolf is een zwaar beschermd dier. Het is de taak van de provincie om voor deze diersoort op te komen”, laat het provinciehuis weten. De provincies hebben onlangs gezamenlijk een plan gemaakt over de omgang met de wolf.

Lees ook:

Leve de terugkeer van de wolf?

En hij vreet jullie op met huid en haar’, schreven de gebroeders Grimm al aan het begin van de negentiende eeuw, toen zes van de zeven geitjes in de buik van de wolf belandden. In Klein Verslag mijmert Wim Boevink over het wolvennieuws.

De wolf is in Nederland, wat kunnen we ervan verwachten?

De wolf lijkt zich te gaan vestigen in Nederland. Wat kan van het roofdier worden verwacht? Vijf vragen en antwoorden over de komst van de wolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden