Op de valreep wijzigingen in selectie voor EK atletiek

Met een beetje goede wil valt te stellen dat nog voor aanvang van de EK indooratletiek van komend weekeinde in Parijs de eerste Nederlandse verliezers en winnaars zich al hebben aangediend. Om titels of medailles gaat het dan niet, maar wel om tegen- en meevallers. Drie reeds gekwalificeerde atleten haakten af voor het evenement begon, drie anderen plaatsten zich op de valreep.

Arnoud Okken

Op 11 februari kwalificeerde Okken zich in Düsseldorf voor de 800 meter, het nummer waarop hij in 2007 Europees goud won. Toen al twijfelde hij over deelname aan de EK. Want de limiet mocht dan zijn gehaald, zijn ambitie bleef buiten bereik. ¿Ik ga niet naar Parijs om de finale te lopen, maar om een gouden medaille te halen¿, hield hij zichzelf en zijn omgeving voor. Daarvoor achtte hij een race in ten minste 1.46 nodig (het Europees record is 1.42.86) en ondanks waarneembare progressie was die zelfopgelegde limiet te hoog. Okken kent bovendien zijn kwetsbare achillespezen en loopt daarom liever komende zomer in het buitenseizoen. Zijn volgende doel is kwalificatie voor de WK in Zuid-Korea, en dan wel gaan.

Gregory Sedoc

Het was zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijk moment toen Gregory Sedoc zich op 11 februari bij een wedstrijd in Düsseldorf blesseerde. De 29-jarige hordenloper scheurde zijn hamstring bij zijn jump over de vierde horde. Slechts even stak het pessimisme op bij de altijd zo vrolijke Sedoc, die tijdens de vorige twee EK's in de prijzen viel: goud in 2007 en zilver in 2009. Toen keerde het optimisme terug: de EK van 2011 zou haalbaar moeten zijn.

Soms kunnen genezingsprocessen heel snel gaan, mits een wonderdokter gevonden wordt. Had ook voetballer Arjen Robben voor het WK niet ...?

De wens was de vader van de gedachte, maar te groot. Dat zag Sedoc deze week ook in. ¿Ik ben hartstikke fit¿, meldde hij, ¿maar om een medaille te winnen heb ik nog een week training nodig¿. Die tijd was net te krap en met pijn in het hart meldde Sedoc zich af voor Parijs.

Rutger Smith

Hoe zonnig zag de toekomst eruit voor Rutger Smith toen hij op de NK van 13 februari in Apeldoorn voor het eerst na een blessureperiode van tweeënhalf jaar weer de kogel stootte.

Zijn eerste stoot had meteen kwalificatie tot gevolg. In het huidige Europese veld zag hij niet die concurrentie die hem op voorhand van het Europese erepodium zou weghouden.

Een nog betere stoot dan in Apeldoorn een weekend later in Gent bevestigde zijn optimisme en dus zag hij kans op een medaille.

Hoe bewolkt was ineens dat uitzicht op de EK toen hij zich afgelopen week toch weer blesseerde. Nee, heel ernstig leek het niet, maar Smith weet intussen welke grote gevolgen een kleine kwetsuur kan hebben. Dus koos hij voor zekerheid, voor die zonnige toekomst waarin hij gelooft en leverde hij zijn EK-ticket in.

De drie winnaars: 1500 meter

Ate van der Burgt

De 33-jarige atleet uit Wageningen weet wat het is om tot de verliezers te behoren en is daarom verheugd dat hij ditmaal een winnaar is. Twee jaar geleden miste hij de EK in Turijn wegens een blessure in de onderrug. Ook deze keer zat EK-deelname er aanvankelijk niet in. Pas afgelopen zaterdag liep Van der Burgt in Apeldoorn de 1500 meter in 3.42.70 binnen de limiet van 3.44.00.

Wouter de Boer

In diezelfde 1500-race kwalificeerde ook Wouter de Boer zich. De afvaardiging naar Parijs is een extra premie voor de 29-jarige Enschedeër die met 3.43.13 een persoonlijk record liep.

René Stokvis

Als derde in de nu al historische kwalificatierace kwam René Stokvis binnen de limiet over de Apeldoornse meet: 3.43.75. Drie atleten binnen 1.05 seconde; dat was een heerlijke race om te aanschouwen.

De drie musketiers danken Arnoud Okken die als haas de eerste 1100 meter de snelheid hoog hield. De 800-meterloper ving de drie met open armen op aan de finish. Alle drie hopen ze op een finaleplaats in Parijs.

Dat zal niet meevallen. Van der Burgt (2007) en De Boer (2009, 800 meter) zijn voormalige EK-gangers, maar kwamen nooit verder dan de series. Om de doelstelling in perspectief te zetten: het Europees record is 3.33.32 (Andres Diaz, Spanje) en het Nederlandse 3.37.49 (Gert-Jan Liefers).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden