Op de tien kilometer staat het 0-1 tussen Kramer en Bergsma

Jorrit Bergsma kijkt naar zijn winnende tijd op het scorebord na zijn tien kilometer tijdens het NK afstanden. Beeld ANP
Jorrit Bergsma kijkt naar zijn winnende tijd op het scorebord na zijn tien kilometer tijdens het NK afstanden.Beeld ANP

In de strijd tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de tien kilometer staat het na de NK Afstanden in Heerenveen van afgelopen weekend 0-1 voor laatstgenoemde. Maar dat doet Kramer helemaal niets.

Het is die tien kilometer, die vermaledijde tien, waar Kramer (31) dit seizoen in zijn vierde poging eindelijk olympisch goud op moet halen. Niet voor niets maakte hij vaak duidelijk dat die medaille voor hem het meeste waarde heeft.

Maar dan altijd goed willen presteren, dat hoeft ook weer niet. En dus zette Kramer op zwaar ijs in Heerenveen gisteren de rustige cruise control aan, reed 12,58.02 en zag Jorrit Bergsma een snellere tijd neerzetten (12,55.83). Bergsma werd eerste, Kramer tweede.

Het was niet erg. Kramer zag dit NK toch meer als moetje. Met zeker drie wereldbekerwedstrijden voor de boeg kwam dit toernooi ‘wel een beetje in het gedrang’. Dus was het missen van de nationale titel, net als vorig jaar overigens, geen onoverkomelijk probleem.

Liever had hij natuurlijk gezien dat zijn tijd niet zou worden verbeterd. “Maar je weet dat het kan gebeuren met zo’n loting. En ik had ook geen zin om 25 rondjes alleen te rijden, ook al weet ik dat de rondjes dan te langzaam zijn.”

Hij doet in ieder geval voorkomen alsof het nog veel harder kan. “Het is een cliché, maar iedereen zit op februari te wachten. Wel had ik gewild dat het nu wat makkelijker was gegaan. Niet per se in tijden, maar ik ben niet supertop.”

Safe

Kan hij na Bergsma starten, dan kan Kramer vooralsnog wel ‘op safe’ rijden. Bij de vijf kilometer, zaterdag, had hij zich ook helemaal niet druk gemaakt. De tijd van Bergsma was met 6,17.16 niet zodanig dat Kramer er al te fanatiek voor ging doen. Kramer was uiteindelijk twee seconden sneller.

Sven Kramer na zijn tien kilometer op het NK afstanden afgelopen weekend. Beeld ANP
Sven Kramer na zijn tien kilometer op het NK afstanden afgelopen weekend.Beeld ANP

Bergsma intussen probeert de vormpiek zo lang mogelijk uit te stellen. Richting december, als het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wordt gehouden. Daarom staat hij ook pas drie weken op het ijs. “Wij kiezen er bewust voor langer in de zon te zijn en op de fiets te trainen.”

Wel was hij blij dat hij het seizoen is begonnen. En dat hij de tien kilometer won, dat was lekker. Het was een van zijn ‘zorgeloze’ ritten, races zoals hij het graag heeft. Een of twee rondjes met iemand anders, en dan lekker alleen zijn rondjes rijden.

Een echt gevecht, zoals bijvoorbeeld bij de vorige Spelen, nee dat was het nog niet. Bergsma: “Dat bewaren we voor later. Want het moet sneller. Als ik dit rijd in december hoef ik mijn tas niet te pakken.”

Nuis

Een tweede plek mag dan voor Kramer geen groot probleem zijn, het markeert wel een teleurstellend toernooi voor het eind van vorig jaar zo ongenaakbare LottoNL-Jumbo. Op de 1500 meter was wereldkampioen Kjeld Nuis vrijdag zelfs te langzaam voor wereldbekerplaatsing, zaterdag was het voor plaatsing kantje boord voor die andere wereldkampioen, Jan Smeekens, op de 500 meter.

Op de duizend meter mag Nuis wel naar de wereldbekers. Met een tweede tijd werd een chagrijnig weekend toch nog enigszins goed afgesproken. Het was naast Kramer de enige podiumplek die de geel-zwarten in het mannentoernooi behaalden. Nuis: “Vrijdag liep ik te slapen, nu was het gewoon gaan.”

Vrouwen

Drie keer goud voor Jorien Ter Mors, twee keer goud voor Antoinette de Jong. Dat was de simpele uitslag bij de vrouwen dit NK. Ter Mors won de 500, 1000 en 1500 meter. Op die laatste afstand reed ze, ondanks een kleine knieblessure, ook nog een kampioensrecord: 1,54.93. Het leverde haar naast haar gouden medaille ook nog een grote, gouden beker op als beste prestatie van het weekend.

De Jong ontpopte zich met twee nationale titels op de lange afstanden tot een geduchte kandidaat voor internationale podiumplekken. En tot rivale van Ireen Wüst, die ze op de 3000 meter versloeg. Voor Wüst was het voor het eerst sinds 2009 dat ze geen enkele afstand won. Maar ze had wat last van een buikspierblessure. “En ik heb altijd wat langer nodig om in vorm te komen.”

Winnares Antoinette de Jong temidden van Ireen Wust (L) (tweede) en Irene Schouten (derde) tijdens de huldiging van de 3000 meter tijdens het NK Afstanden.  Beeld ANP
Winnares Antoinette de Jong temidden van Ireen Wust (L) (tweede) en Irene Schouten (derde) tijdens de huldiging van de 3000 meter tijdens het NK Afstanden.Beeld ANP

De Jong won zodoende meer medailles dan haar kopvrouw bij het team JustLease. Een verandering van positie? “Nee, van één weekend word je nog geen kopvrouw.” Tussen Wüst en De Jong loopt het nog niet heel lekker, zei De Jong. “We praten niet veel met elkaar. Je bent concurrent en ploeggenoot, dat is lastig. Er komt nu iemand aan die dichtbij komt, ik zou dat ook lastig vinden.” Wat zei Wüst? “Ik was veel met mezelf bezig, denk dat er weinig aan de hand is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden