Op de Spelen van Tokio is de chef de mission de publiekstrekker

Pieter van den Hoogenband moet ervoor zorgen dat alles in orde is voor de olympiërs die naar Tokio gaan. Beeld HH, Leo Vogelzang

Zwemicoon Pieter van den Hoogenband zal de Nederlandse olympiërs als chef de mission naar de Spelen in Tokio leiden.

Het zou zomaar kunnen dat de nieuwe chef de mission van de Nederlandse sporters in 2020 in Tokio een grotere attractie wordt dan de atleten zelf. Pieter van den Hoogenband gaat zich namelijk ontfermen over de olympische sporters die over twee jaar voor de Olympische Spelen naar Japan afreizen. Hij neemt het stokje over van Maurits Hendriks, die zijn baan als technisch directeur combineerde met de functie van chef de mission. Esther Vergeer blijft aan als chef de mission van de paralym­pische sporters.

Tijdens de Spelen van Rio in 2016 kwam er veel kritiek op het func­tioneren van Hendriks vanwege de affaire-Yuri van Gelder. De turner werd naar huis gestuurd, omdat hij zich had misdragen: hij was buiten het olympisch dorp op stap gegaan. Ook kwam er veel kritiek op de ­‘losersvlucht’, het vliegtuig met de sporters die geen medaille hadden gewonnen en die eerder dan de anderen naar huis moesten.

Voor de Spelen van Rio werd al bekend dat Hendriks de zomer- en winterspelen niet meer zou combineren. Met zijn werk als technisch directeur erbij was het te druk geworden. Daarom nam topsportmanager Jeroen Bijl het stokje al over voor de Winterspelen van Pyeongchang in februari van dit jaar. Na die Spelen vertrok Bijl bij de sportkoepel.

Magische grens

Met Pieter van den Hoogenband heeft TeamNL, zoals de olympische ploeg door NOC-NSF wordt genoemd, een icoon uit de Nederlandse sportgeschiedenis als boegbeeld in Tokio. Van den Hoogenband werd in Sydney olympisch kampioen op de 100 en 200 meter vrije slag. Hij werd de eerste man die op het koningsnummer onder de magische grens van 48 seconden dook. Op de 200 vrij versloeg hij in het zwemgekke Australië de grote thuisfavoriet Ian Thorpe. Vier jaar later prolongeerde Van den Hoogenband in Athene zijn olympische titel op de 100 vrij.

Sindsdien kan ‘VDH’ geen stap in een stadion zetten, of hij wordt aangeklampt voor een handtekening. In 2008 wilde hij op de Spelen in ­Peking ‘nog één keer een deuk in het heelal slaan’. Dat lukte niet. Hij werd vijfde in de olympische finale op de 100 vrij.

Na zijn carrière deed Van den Hoo­genband verschillende dingen. Hij werkte als zwemcommentator bij Eurosport, sprak op verschillende evenementen, was ambassadeur voor goede doelen en adviseur op het gebied van bedrijfsleven en sport.

In het zwembad was hij ook nog te vinden, maar niet in het water. De drievoudig olympisch kampioen was lang verbonden aan de naar hem vernoemde ‘Pieter Cup’, een wedstrijd voor jonge talenten binnen de jaarlijkse Swim Cup. In 2017 wilde hij zijn naam niet meer aan het ­onderdeel verbinden, omdat hij vond dat de zwembond er ‘een zootje’ van maakte.

Gebrek aan visie

Van den Hoogenband wilde al langer een rol van betekenis binnen de Nederlandse topsport. Hij had in 2016 oren naar de functie van technisch directeur bij de zwembond, maar weigerde met directeur Jan Kossen samen te werken, omdat hij vond dat Kossen een gebrek aan visie had.

In 2015 en 2017 kon de Eindhovenaar al proeven aan het werk als chef de mission. Hij ontfermde zich in ­Tibilisi en Györ over de jonge talenten, die naar het Europees Jeugd Olympisch Festival gingen.

De gesprekken over een functie als chef de mission van de olympische ploeg waren al een tijdje aan de gang, maar het duurde lang tot het bestuur het eens werd over wie het moest worden. Van den Hoogenband benadrukte in september in zijn column in De ­Telegraaf nogmaals hoe graag hij de functie wilde. In Tokio zal de voormalige zwemmer ervoor zorgen dat alles in orde is voor de Nederlandse sporters.

Lees ook:

Hevig bekritiseerde Maurits Hendriks keert niet terug als ‘chef de mission’

Maurits Hendriks, die al drie keer chef de mission was, gaat niet op herhaling. Zijn optreden bij de Spelen van Rio in 2016 oogstte veel kritiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden