’Op de radio huilen mensen, de presentator huilt mee’

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis, opgegroeid in het stadje Kalamata, is terug in het gebied om te helpen na de vuurzee. In Trouw beschrijft hij zijn ervaringen. Deze aflevering: Thrinòs, diep verdriet.

Fragiskos Katsikis

Op weg van Athene naar Kalamata is het alsof ik op een vreemde planeet ben beland. Na Tripoli, waar de Nederlandse helikopters zijn gestationeerd, gaat de snelweg over in een kronkelend bergweggetje. In het licht van de volle maan rijd ik tussen rijen grijze, soms – door as – haast witte stammen. Plotseling is er mist, die rook blijkt te zijn. Sporen van nog smeulend vuur?

Tien dagen geleden op de terugreis van onze vakantie draaiden we hier onze raampjes nog open om de heerlijke geur van bossen en wilde oregano op te snuiven. Nu dringt een onontkoombare brandlucht binnen. Bergaf heb ik gevoel zo bovenop de stad Megalopoli te kunnen vallen. Het struikgewas langs de weg is verdwenen, de bermen zijn als het ware zwart geverfd en lopen onzichtbaar over in de nacht .

Na Megalopoli klim ik weer een hel binnen. De mooie bergdorpjes waar in mei vrouwen met hun kersenkraampjes langs de weg staan, zijn veranderd in levenloze ruïnes. Als ik uitstap bij Kato Asea hoor ik niets, de natuur zwijgt.

Op de radio huilen mensen, de presentator huilt mee. Thrinòs, er is geen Nederlands woord voor, zoiets als diep verdriet. Verderop beginnen onafgebroken de verbrande olijfboomgaarden. Honderdduizenden bomen, de trots van dit gebied. Ver buiten de grenzen is Kalamata bekend om zijn olijven.

Deze dorpjes en hun bewoners zijn in de steek gelaten. Ik wil als vrijwilliger helpen. De beelden van mensen zoals mijn ouders die met takken het vuur proberen tegen te houden, spoken door mijn hoofd.

In de radio-uitzending benadrukt een brandweercommandant niet op eigen houtje naar de brandhaarden te gaan, maar je te melden. Maar waar? Noch bij het provinciehuis noch bij de brandweer weten ze wat ze met een vrijwilliger aanmoeten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden